Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cibonin centar, svojedobno dom luksuznih restorana i popularnih klubova, danas je najzapuštenije mjesto blizu centra Zagreba

cibona-prolaz-g

Cibonin centar izgleda gore nego katastrofalno. Cibonin centar izgleda kao da je kroz njega prohujao neki brutalni rat, koji ne uništava beton i staklo ali uništava ljude i njihove poslove. Pod Ciboninim centrom podrazumijevamo veliki, dijelom zatvoreni prostor u koji se može ući s tramvajske stanice u Savskoj, odmah poslije Tehničkog muzeja, i koji se otvara prema Ciboninoj dvorani, Trgu Dražena Petrovića i poslovnom tornju pokojnog Agrokora.

Cijeli je taj kompleks, preko puta Studentskog centra, izgrađen 1987. godine, u povodu Univerzijade , događaja koji je Zagreb učinio normalnim, živim gradom, prvi put poslije milijun godina. U Cibonin centar uselile su se financijske institucije poput PBZ-a, a desetak godina kasnije neboder je zauzeo Agrokor. Ako se dobro sjećamo, Ivica Todorić imao je ured na sedamnaestom katu, s fantastičnim pogledima na Zagreb. U prolazu između Savske ulice i Cibonine dvorane mijenjali su se prestižni lokali.

Krajem osamdesetih u podrumu je radio skupi nacionalni restoran, gdje smo prvi put probali Enjingijeva vina. Na gornjoj lokaciji, iznad poslovnice PBZ-a, i pokraj ondašnje Uprave PBZ-a, početkom devedesetih otvorio se veoma luksuzni Maximo, koji je želio biti fine dining restoran, ali nije baš znao što je fine dining.

U dvijetisućitim godinama u taj je prostor ušao Black Rock, restoran koji je pekao steakove na vrućem vulkanskom kamenju, ali čiji vlasnik nije imao pojma o ugostiteljstvu. U prizemoj razini Cibonina prolaza sve je vrvilo od kafića koji su uoči i poslije utakmica bili prepuni. Cibonin prolaz bio je udomio i jedan od prvih specialty coffee kafića u Hrvatskoj. 

Osim kafića, oko Cibone radilo je i nekoliko fast food dućana. U zgradi naslonjenoj na Cibonin kompleks otvorio se prvi hrvatski Subway . U vrijeme lansiranja Subwaya u podrumu se otvorio jedan dosta popularan noćni klub. 

Danas smo prošetali Ciboninim centrom. Puhao je jugo, s toplom, ali turobnom kišom. Ono što smo vidjeli bilo je još turobnije. Skoro svi kafići trajno su zatvoreni. Svi fast foodovi trajno su zatvoreni. Na katu već dugo nema restorana, a u podrumu nema ni noćnog kluba ni restorana. Cijeli centar zaudara po memljivoj prašini i osjećaju propadanja. 

Sve to kraj Trga Dražena Petrovića, pedesetak metara od bivše Uprave Agrokora i manje od kilometra od Hrvatskog narodnog kazališta. Nikad, ali baš nikad u centru Zagreba nismo vidjeli ovako drastičan primjer zapuštenosti i neuspjeha. 

U redu, Cibona je već odavno propala kao ozbiljan natjecateljski klub, pa je logično da nitko ne ide na njene utakmice; Fortenova je, tko zna zašto, možda iz glupih simboličkih razloga, ispraznila Agrokorov toranj. Ali Cibonin centar, gdje još rade Krašova bombonjera i sex shop po imenu Cibona, počeo je propadati prije propasti same Cibone i Agrokora. Riječ je, čini se, o nevjerojatno sramotnom primjeru upravljanja važnim javnim prostorom. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.