Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlasnik porečkog restorana Sveti Nikola: Ovo je najbolji Uskrs koji pamtim

Novinari glasa Istre razgovarali su s Nikolom Bijelićem, vlasnikom poznatog porečkog restorana Sveti Nikola, smještenog na samoj rivi, preko puta otočića Sveti Nikola. Sveti Nikola jedan je od najboljih porečkih ribljih restorana (premda nam se ondje prije sedam godina dogodila jedna gastronomska neugodnost).

Gospodin Bijelić koji vodi Svetog Nikolu od 2007. godine, danas je Glasu Istre rekao da njegov restoran nikad za Uskrs nije zabilježio toliki promet, kao ove godine. “Ovo je najbolji Uskrs otkako sam ovdje,” kazao je Bijelić, “Bili smo stalno puni, svaki dan ovog uskrsnog vikenda. Najviše je bilo Austrijanaca i Nijemaca, nešto Talijana, i dobra brojka Slovenaca. Gosti su uglavnom jeli ribu i školjke. Moram primijetiti da stranci nisu bili zainteresirani za naša nacionalna jela, poput bakalara i šparoga. Da bismo ih prodali, morali smo im detaljno objašnjavati o čemu se tu radi,” konstatirao je vlasnik Svetog Nikole.

Ova porečka crtica sjajno ilustrira turistički uskrsni trijumf Istre i Kvarnera, koji gotovo nitko nije očekivao. U Rovinju su još jučer izvijestili da su za ovaj Uskrs postigli desetak posto bolje rezultate nego za Uskrs rekordne 2019. godine.

Novi list pak piše o rekordnim rezultatima na Kvarneru, gdje je najviše gostiju došlo na Krk, a zatim na Opatijsku rivijeru, premda ni Lošinj ni Rab nisu loše prošli. Na Kvarneru je prema današnjim podacima za vrijeme Uskrsa boravilo oko 25 tisuća turista, što je gotovo jednako kao 2019.

Ohrabrujuće je da je gotovo pola gostiju spavalo u hotelima a ne u privatnom smještaju ili kampovima: hoteli su ipak kičma svake normalno organizirane turističke industrije. Uskrs je u predpandemijskim godinama redovito predstavljao točnu najavu pune turističke sezone.

Sudimo li po ovom vikendu, sezona bi mogla biti senzacionalna, bitno bolja od svih javnih procjena hrvatskih turističkih stručnjaka, hotelijera i ugostitelja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.