Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Studenac u Maksimirskoj ulici danas 19. travnja prodaje Pikovu Delikatesnu šunku kojoj je rok ‘najbolje upotrijebiti’ istekao 7. travnja

Danas oko 14 sati u Studenčevoj trgovini u Maksimirskoj ulici, stanicu i pol od Dinamova stadiona, kupili smo među ostalim Pikovu Delikatesnu šunku. Kad smo došli doma rutinski smo pogledali deklaraciju. Na kojoj piše najbolje upotrijebiti do 7. travnja. Dakle, 19. travnja kupili smo proizvod kojem je rok “najbolje upotrijebiti“  istekao 7. travnja, prije točno dvanaest dana.

Svi, naravno, znamo da “najbolje upotrijebiiti “ ne znači da je proizvod iza tog roka nužno pokvaren, ali definitivino nije više tako dobar kao što bi trebao biti prije isteka tog roka. S obzirom na činjenicu da je od roka “najbolje upotrijebiti” u ovom slučaju proteklo punih dvanaest dana, vrlo je moguće da je Pikova Delikatesna šunka u ovom trentuku opasna za zdravlje. Pa ipak, uredno se prodaje na policama relativno nedavno otvorenog Studenca.

Studenac je u velikoj ekspanziji. Unatrag pola godine u Zagrebu je otvorio niz pristojno uređenih dućana, u kojima ima i zanimljivih proizvoda poput Burinog piva, koje smo kupili kad i dvanaest dana staru Pikovu šunku. Osoblje je ljubazno, nasmijano i profesionalno. Tim je više nevjerojatno da Studenac prodaje proizvode kojima je je best before rok istekao prije dvanaest dana.

Takvi proizvodi nemaju što raditi na polici skupa s drugim, svježim proizvodima. Istodobno smo kupili Pikovu pureću šunku s datumom najbolje upotrijebiti 16. svibnja, koja je stajala odmah kraj ove, vremenom teško kontaminirane šunke.

Ovdje se ne radi o novcu. Ovdje se, naprosto, radi o profesionalnim standardima trgovinskog lanca koji je upravo u ekspanziji, kao i o kompromitiranju Pika, proizvođača stare šunke, za koje je, kompromitiranje, kriv Studenac. Baš zbog kršenja elementarne profesionalne etike, slučaj s 12 dana prestarom šunkom, nesporni skandalčić u hrvatskom maloprodajnom biznisu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.