Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Od danas u 16:00 sati možete kupiti prvi Ardbeg NFT whisky za 1 Ethereum

ardbeg-nft

Whiskyji su zadnjih nekoliko godina postali posebna vrijednosna kategorija. Sve više ih se koristi kao ulagačku vrijednost, kupuje, preprodaje i sve je više špekulanata. Ne čude nas više situacije kada se određeno izdanje rasproda unutar nekoliko minuta od objave u online trgovinama. Neki čak koriste i posebne programe za klikanje jer najbrži prst vioše nije dovoljno brz. Bilo je samo pitanje trenutka kada će whiskyji i druga premium pića krenuti putem NFT-a i sličnih virtualnih ideja.

NFT ili Non-fungible token (nezamjenjivi žeton) digitalna je imovima zaštićena djelićima blockchaina. Na taj način postaju jedinstveni i služe kao dokaz vlasništva nad određenom imovinom. Najčešće se to odnosi na umjetnička djela, kolekcionarske predmete, ali i ugovore, udjele u nekim aktivostima i kampanjama i slično.

Blockchain nije novost kod brendova jakih pića iako su se toga najviše držali manji igrači. Od kraja prošle godine u tu su se igru uključili i škotski divovi poput Dalmorea, Glenfiddicha i sada Ardbega.

Najnovije NFT izdanje dakle nosi naziv ARDBEG FON FHÒID i u prijevodu znači “ispod treseta”. Ime nije slučajno, jer se radi o prilično neobičnom eksperimentu u kojem su dvije bačve whiskyja (konkretno bačve u kojima je odležavao bourbon) zakopane u tresetište na otoku Islay nedaleko destilerije na 2 godine i 10 mjeseci.

Navodno takav postupak dodatno naglašava zemljane i herbalne note, posebno dojam mahovine. Istovremeno su intezivne dimljene note, po kojima je Ardbeg poznat, ponešto ublažene. Nas to podsjeća i na neke tradicije kada se rakija zakopavala u zemlju na nekoliko godina zbog omekšavanja i sažimanja aroma.

Ardbeg Fon Fhòid je limitirano izdanje od 456 boca, jačine 45,5% alkohola čija prodaja počinje 19. travnja u 16:00 sati na blockbar.com , a cijena mu je 1 ETH (Ethereum) što je u trenutku dok smo ovo pisali bilo oko 20.440 kuna (2.700 EUR)!

Cijena je paprena, ali sigurni smo da će oni koji ovo izdanje gledaju kao ulagačku vrijednost a ne samo piće, vrlo brzo zaradiiti preprodajom. Iako bi NFT trebao služiti i smanjenju špekulacija, čisto sumnjamo u to. Ako ste spremni izdvojiti 20-ak tisuća kuna za bocu Ardbega požurite,  na ovom linku i možda uhvatite još koji komad.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.