Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Blanc de blancs 1306 još je jedan veoma dobar pjenušac zagorskog enologa Luke Košćaka

koscak-pjenusac

Prije dvije godine probali smo prvi pjenušac Luke Košćaka, Blanc de noirs 2607, koji zapravo nije bio blanc de noirs nego blijedi rose. Ali vino je bilo zamalo odlično: kristalno čisto u okusu, vibrantno u teksturi, s brutalnom kiselinom. Prije par dana kušali smo Košćakov Blanc de blancs 1306, koji je skoro  podjednako dobar, premda stilski sasvim drukčiji.

Košćakov Blanc de blancs bazira se na berbi 2019, proizveden je od chardonnaya, a na kvascima je odležavao 20 mjeseci. U vrijeme berbe pH je iznosio 3,10, što je više od preporučenog kad je riječ o proizvodnji klasičnih pjenušaca. Međutim, mnogi šampanjci s Cote des Bar imaju pH između 3,05 i 3,20. Košćak nam je rekao kako je pustio viši pH da bi dobio kremastije, zrelije vino.

I doista, Blanc de blancs 1306 vrlo je bogat pjenušac, s puno brioša, citrusa i bijelog cvijeća u bouquetu. Okus je dug i postojan, bez šupljine na srednjem nepcu, s kremasto-limunastim završetkom. Perlanje je uzorno. Radi se o jednom od desetak najboljih pjenušaca u Hrvatskoj, što je s obzirom na eksploziju kvalitete plešivičkih pjenušavih vina, kao i na vrhunske Galićeve  pjenušce, prilično respektabilno postignuće. Pogotovo kad uzmemo u obzir cijenu: Košćakov Blanc de blancs na Vintessinoj web stranici košta samo 99 kuna, uz napomenu da vina trentuno nema  na zalihama.

luka-koscak
Luka Košćak

Ovaj vrlo dobar pjenušac može se piti kao aperitiv, ali zbog punijeg tijela ide dobro uz čitav niz jela, od salata do ribljeg carpaccia, školjki, glavonožaca i blagih do srednje intenzivnih sireva.

Luka Košćak ugledni je enolog koji je od 2010. do 2015. radio za Tomislava  Bolfana, a zatim za vinariju Kostanjevac, s kojom je osvojio niz Decanterovih srebrnih i brončanih medalja. Njegov samostalni portfolio osim pjenušaca obuhvaća i više tipičnih sjevernih  mirnih vina, uključujući mladi, hrskavi, zeleni, naglašeno herbalni Sauvignon.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.