Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Je li Viktor Vekselberg zaista prodao 360 i Belvedere? Dubrovački gradonačelnik misli da nije

vekselberg-g

Uoči Uskrsa u medijima se pojavila informacija da ruski oligarh Viktor Vekselberg više nije vlasnik dubrovačkog hotela Belvedere i restorana 360. Informaciju je potvrdio Davor Štern, zagrebački naftaš, političar, ugostiteljski investitor i Vekselbergov savjetnik za obnovu u ratu uništenog Belvederea. Štern, dapače, tvrdi da je Vekselberg prodao svoju dubrovačku tvrtku još krajem 2018. “nekoj tvrtki s Cipra.” Međutim, dubrovački gradonačelnik Mato Franković ne vjeruje da je Vekselberg zaista izašao iz 360 i Belvederea. 

Franković je, naime, za Dnevnik Nove TV rekao da mu na pregovore o Belvedereu dolaze isti oni ljudi, s kojima je pregovarao dok je Vekselberg bio formalni vlasnik. Štern, nadalje, tvrdi da je Vekselberg prodao Belvedere još 2018. Međutim, internet je pun vijesti o tome kako je 2019. i 2020. Vekselberg tražio kupce za Belvedere.

Ako dubrovački gradonačelnik ne zna ništa o tome da je Vekselberg izašao iz Belvederea i 360 i ako gradonačelnik oko Belvederea i dalje komunicira s istim ljudima s kojima je komunicirao dok je Viktor Vekselberg bio formalni vlasnik, ovdje je očito riječ o zataškavanju uzrokovanom sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Viktor Vekselberg još nije na listi ruskih državljana pod sankcijama Europske Unije, ali je već godinama na takvoj američkoj listi, a odnedavno ga je i Velika Britanija stavila na popis sankcioniranih oligarha. Stoga je logično da Vekselberg ne želi da ga se povezuje s 360, jer bi to moglo štetiti imidžu jedinog dubrovačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Kad je pak riječ o Belvedereu, činjenica je da je Vekselberg još prije nekoliko godina tražio suinvestitora za projekt koji je navodno vrijedio 150 milijuna eura. 

Vekselberg je Belvedere kupio 2014. za dvanaest milijuna eura. Restoran 360 Vekselberg je otvorio prije petnaestak godina pod imenom Gil’s, prema poznatom francuskom chefu Gillesu Camilleriju, koji je u vrijeme Vekselbergova dolaska u Dubrovnik bio njegov privatni kuhar.

U vinski je podrum Vekselberg uložio oko milijun eura, a Camilleri nam je osobno rekao, kad smo tamo prvi put večerali, da restoran ne mora raditi s profitom, što se kasnije pokazalo netočnim. Poslije Camillerijeva odlaska iz Dubrovnika Gil’s je postao 360.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Je li Viktor Vekselberg zaista prodao 360 i Belvedere? Dubrovački gradonačelnik misli da nije

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min