Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Ferran Adrià iduće godine ponovno otvara elBulli

Chef Ferran Adrià potvrdio je da u lipnju 2023. ponovno otvara legendarni elBulli, jedan od najboljih i najutjecajnih restorana svih vremena. ElBulli, koji je zatvorio prije jedanaest godina, ovoga će puta otvoriti kao muzej ElBulli 1846, projekt vrijedan 12 milijuna eura. Izložbeno-muzejski kompleks u parku prirode Cap de Creus gdje se nalazio ElBulli, posjetiteljima će predstaviti naslijeđe restorana El Bulli.  

Ferran Adrià rekao je  da je cilj dovršiti radove ove godine kako bi se dobio malo vremena za testiranje terena i bolje definiranje konačnog otvaranja, cijene ulaznica i broja posjetitelja koji istodobno moći biti u muzeju. 

Izložbeni prostor muzeja protezat će se na 3500 četvornih metara, a postav će odgovoriti na pitanje  zašto je El Bulli bio El Bulli, pojasnio je Adrià. Među ostalim u muzeju će biti detaljno rekonstruirane ElBullijeva kuhinja i sala, digitalizirat će 150.000 članaka o ElBulliju, izložiti recepte, procedure i fotografije. 

Ferran Adria je ElBulli, restoran koji se godinama konsenzualno smatrao najboljim i najvažnijim na svijetu, zatvorio 30. srpnja 2011. godine. Kaže da mu je to bio “najsretniji dan u karijeri.” “Zatvorili smo jer smo htjeli biti iskreni prema sebi”, objasnio je najavljujući otvorenje muzeja.  ElBulli 1846 jedna je od okosnica zaklade Bulli, koju je Adria utemeljio s Juli Solerom, suvlasnikom i voditeljem ElBullija koji je preminuo 2015. godine. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Ferran Adrià iduće godine ponovno otvara elBulli

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min