Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na uskršnjem ručku s obitelji Šember probali smo radikalni novi pjenušac 96

sember-g

Plešivica raste. Doslovno iz mjeseca u mjesec. Svaki put kad kušamo nova plešivička vina, sve smo sigurniji da je baš Plešivica ona hrvatska vinska regija koja neprekidno i beskompromisno diže kvalitativne standarde. U što smo se uvjerili i na Veliki četvrtak, kad smo posjetili obitelj Šember.

Na uskrsnom ručku kod Šembera, uz jako finu hranu (sočna i moćna vratina, jedna od najboljih francuskih salata) kušali smo nekoliko novih, radikalnih i izvrsnih vina. Obitelj Šember iz Pavlovčana već je dugo poznata hrvatskoj vinskoj publici po svojim baznim pjenušcima, Brutu i Roseu, kojih se proizvodi oko 40 tisuća boca godišnje.

Bolje upućeni potrošači vole njihov vintage Pavel blanc de blancs (90% chardonnaya, 10 % žutog plaveca) kremasti pjenušac jačeg tijela. No, s pjenušcem 96 Šemberi su napravili golemi, strateški iskorak.

Ime 96 označava starost vinograda u trenutku berbe. Radi se o položaju posađenom 1922. godine, koji se u međuvremenu nije obnavljao. To znači da su 2018. kad se bralo grožđe za 96, loze imale točno 96 godina. Idući pjenušac iz te serije zvat će se 97, pa 98, 99, 100…Kad ga bude, jer toliko stari trsovi daju minimalne prinose, a berba mora biti dobra da bi opravdala status ovog sasvim posebnog vina.

Pjenušac 96 napravljen je isključivo od starih plešivičkih sorti. Riječ je o mješavini sorti koje su se tradicionalno sadile u plešivičkim vinogradima: žuti plavec, kraljevina, graševina… Najvažniji je žuti plavec, jer njegova kiselina pjenušcima daje kičmu i mogućnost dugog dozrijevanja.

Šemberov 96 odležavao je trideset mjeseci na kvascima, degoržiran je u studenom lanjske godine i sadrži vrlo mali dosage, samo gram i pol. Vino je dosta fascinantno. Ono ima lagano tijelo, visoku kiselinu, kristalno čiste okuse i doslovno pleše u ustima. Radi se o dosad najšampanjskijem hrvatskom pjenušcu (uz Tomčev Blanc de noirs) koji strukturom i teksturom podsjeća na Larmandier Bernierov Terre de Vertus.

Zdenko Šember

Šemberi su napunili 2100 boca 96. Pametni restorateri trebali bi odmah razgrabiti ovaj posve specijalni pjenušac, koji ćemo definitivno morati probati uz kamenice, još dok su u vrhunskoj formi.

Osim 96, u Šemberovom smo podrumu kušali još dva nova vina, koja bi se na tržištu mogla pojaviti oko Božića. Radi se o rizlingu Ab Ovo i cuveeu Šember V. generation. Ab Ovo, kako ime kaže, odležava u betonskom jajetu, a prije dolaska u jaje fermentiran  je u amfori.  Ab Ovo zasad miriše intenzivno voćno i ima lijepi, dugi, mineralni završetak.

Nikola Šember

Fifth Generation sastoji se od rizlinga, bijelog pinota, chardonnaya i crvenog veltlinca. Također je fermentiran u amfori, odležava u drvu, naglašeno je aromatičan, pun izrazito zrelog voća i potencijalno jako komercijalan.

Osim ova dva potpuno nova vina, u podrumu smo iz bačve kušali i jedan dosta impresivni crni pinot, koji bi mogao postati dosad najbolje crno vino Šemberovih.

A poslije ručka na toploj terasi, u društvu mješanca Jimmya , najumiljatije maze među svim vinogradarskim psima koje smo upoznali, probali smo još nekoliko starijih vina: rizling Qvevri iz 2011. sad je u dosta senzacionalnom stanju i pokazuje zašto većinu vrhunskih vina (ne računajući ona dizajnirana da se troše mlada) ne bi trebalo piti prije njihove desete godine. Plešivica stalno raste. A obitelj Šember spada među glavne protagoniste plešivičkog rasta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.