Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bili smo na pinci u Babushki, zanatskoj pekarnici zbog koje su Riječani zavoljeli sourdough

Prošlog ljeta u Rijeci smo tražili gdje nabaviti dobar sourdough kruh. Pretragom po internetu nismo našli baš ništa. Pitajući poznanike bili smo još manje pametni. Tek jedan shop u Opatiji usputno drži sourdough, ponekad. Hrvati obožavaju kruh, Riječani pogotovo s obzirom na to da je Rijeka ponosni dom PIK-a. Sourdough je glavni trend u svijetu kruha. Nismo mogli shvatiti da se nitko u Rijeci nije uspio sjetiti iskoristiti takvu priliku.

Zato smo s veseljem pročitali vijest da je slastičarka Petra Dragojlović u Rijeci odlučila otvoriti vlastitu pekarnicu s proizvodima od kiselog tijesta. Igrom prilika tek smo sada uspjeli probati proizvode iz njezine zanatske pekarnice. 

Babushka je zapravo dark bakery, radi samo za narudžbe

Petra Dragojlović je čisti primjer ambicioznih profesionalaca mlađe generacije o kojima stalno čitamo da odlaze iz Hrvatske. I ona je svojedobno odselila u Irsku. “Dok si mlad sve treba probati”, kaže. Upravo  boravak u Irskoj donio joj je ljubav prema kiselom tijestu. Karijeru je započela u dvama etabliranim restoranima, Navisu i San Canzianu, i učeći od  Dina Galvanga. “Od djetinjstva sam htjela otvoriti nešto svoje, restoran, kafić ili nešto drugo, a na kraju je ipak pobijedila zanatska pekarnica”, kaže Petra dok neprestano nadgleda pince spremne za pečenje.

Petra Dragojlović Babushku je otvorila u prosincu

Otvoriti nešto u Rijeci koja nema preveliko gastronomsko zaleđe je pohvalno, a otvoriti nešto što Riječani još nisu imali prilike kušati je još pohvalnije. Upitali smo je kako su Riječani reagirali i jesu li zadovoljni. “Feedback je fantastičan, a najviše me začudilo što je i starija publika zainteresirana za moje proizvode.” Petra svojim proizvodima educira mnoge koji ne znaju što je kruh od kiselog tijesta, ali znaju da vole kruh. Puno je anegdota, mnogi su joj govorili da žele probati taj njezin kruh bez glutena.

Babushku trenutno čine Petra i njezin kolega iz Navisa. Kako potražnja sve više raste, puno prodaju i restoranima, Petra će uskoro morati širiti ekipu. Kao i svima u gastronomiji,  najteže joj je pronaći kvalitetno educirane ljude, ali ona kaže da svakoga može naučiti posao.

Svjesna svih mogućih rizika koje nosi pokretanje novog formata na praktički novom tržištu poput Rijeke, Petra je Babushku otvorila kao dark bakery, pekarnicu koja radi samo po narudžbama, bez prodajnog prostora, da bi vidjela kolika je stvarna potražnja za sourdough proizvodima u Rijeci.  Kaže da vjeruje kako će u budućnosti otvoriti trgovinu, ali zasad će Babushka ostati dark kitchen i peći onoliko kruha koliko se bude tražilo.  

Babushka izbacuje i sezonske proizvode, pa samo kod njih probali hot cross bunse koji se tradicijski rade u Irskoj za vrijeme Uskrsa. Pecivo od kiselog tijesta i svježeg kvasca je mekano i jako ukusno. Tematski je za Uskrs Babushka radila i pince. Pinca nije bila od 100 posto kiselog kvasca jer Petra misli da za to još nije spremna. Svejedno je proizvela pincu koja kvalitetom odskače od ostatka ponude u Rijeci.

U skoro stalnoj ponudi je 100% raženi kruh, klasični kruh od 80 posto pšenice i 20 posto integralnog pira te focaccie od kiselog tijesta. Probali smo skoro sve osim focaccia, koje su bile rasprodane, jedan su od Babushkinih najtraženijih proizvoda. Petrin kruh je izvanredne teksture, ima hrskavu koricu i meku, rahlu sredinu. Lijepo se reže i savršeno fenomenalno ide  s različitim namazima. Sudeći prema kruhu od kiselog tijesta morat ćemo se vratiti još nekoliko puta kako bismo nadoknadili focacciu. Babushka proizvodi ušli su i u nekoliko riječkih food barova.  

Babushku je prilično teško pronaći u uskim zametskim ulicama, no dok smo bili kod njih kupci su neprestano dolazili, što dovoljno govori o uspjehu prve zanatske pekarnice u Rijeci. Nadamo se da inflacija, kriza i ostale nedaće neće usporiti Babushkin razvoj i da će s njom rasti i gastronomska scena u Rijeci. Riječani su očito spremni i podržavaju svoje lokalne poduzetnike. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.