Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SENZACIONALNI USKRS HRVATSKOG TURIZMA Evo zašto inflacija i rat ne mogu ništa hrvatskoj turističkoj industriji

rovinj-anna-church

Prema današnjem Hininom izvještaju u Hrvatskoj trenutno boravi oko 90 tisuća turista, što je četiri tisuće više nego u isto vrijeme 2019. godine i nekih 121 posto više nego u isto vrijeme lani.

Najviše je turista u Istri, na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i u Zagrebu se na svakom koraku vidi povratak stranih gostiju poslije dvogodišnje apstinencije.

Prema prognozi Denisa Ivoševića, šefa Istarske turističke zajednice, Istra bi od 15. do 19. travnja trebala zabilježiti oko 140 tisuća noćenja, što je dvadesetak posto manje nego 2019. ali i dalje neusporedivo više nego tijekom prethodna dva Uskrsa i podjednako kao u većini godina prije pandemije.

Osim toga, gospodin Ivošević oprezan je čovjek, tako da valja očekivati kako će istarski uskršnji rezultati biti ponešto bolji od njegove današnje prognoze. Hrvatskom turizmu, dakle, ide fenomenalno.

I to usprkos globalnoj inflaciji i ratu u Ukrajini; mnogi su turistički stručnjaci, uključujući neke najkompetentnije, do jučer tvrdili kako su inflacija i rat ograničavajući faktori za ovogodišnje performanse hrvatske turističke industrije. Evo zašto nisu bili u pravu, i zašto turizmu ide izvrsno.

Kad je riječ o inflaciji, ona u ovom trenutku zahvaća veći dio svijeta; i Hrvatska i Sjedinjene Države u ožujku su zabilježile rekordne inflatorne postotke unatrag dugo godina. Međutim, sve je to još uvijek jako daleko od hiperinflacije i ne izaziva paniku među proizvođačima, pružateljima usluga i potrošačima.

Nadalje, i u ovakvom, inflatornom okruženju, jadranski su restorani uglavnom jeftiniji od bečkih ili minhenških, a tek nešto skuplji od slovenskih. Većini stranih gostiju život u Hrvatskoj i uz inflaciju nije skuplji nego u njihovim zemljama (često je jeftiniji), pa inflacija zasad ne igra nikakvu bitnu ulogu u dolasku turista u Hrvatsku.

Kad je, pak, riječ o ratu u Ukrajini, Hrvatska je zapravo sklonište od rata: Njemačka, Poljska, Mađarska, skandinavske i baltičke zemlje bliže su ratu od Hrvatske. Koliko god to zvuči brutalno, ružno i bešćutno, rat u svom sadašnjem opsegu zapravo radi za hrvatski turizam, jer Hrvatska za dio Europljana funkcionira kao svojevrsno utočište od ratne blizine.

Ako se ruska agresija ne proširi na druge zemlje, rat u Ukrajini neće i ne može imati negativan učinak na hrvatski turizam. U redu, ostali smo bez ruskih gostiju, no oni čine tek oko jedan posto našeg ukupnog turističkog prometa, pa nam zaista nisu neophodni.

Jadranski hoteli i restorani, barem u Istri, na Kvarneru i u Splitu, ovog će Uskrsa okrenuti ozbiljan novac. Usprkos inflaciji i ratu. Što predstavlja više nego optimističan uvod u punu turističku sezonu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.