Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LOŠA VIJEST Biftek je u trgovinama probio cijenu od 30 eura

uskrs-2020-biftek

Inflacija se u supermarketima zapravo ne osjeća previše, zahvaljujući bezbrojnim akcijama. No, neke stvari nikad nisu na akciji. U petak smo u kvartovskom supermarketu kupili pola bifteka za uskršnji ručak. Polovicu  bifteka, oko kilogram i trideset dekagrama, platili smo 307 kuna. Kilogram bifteka sada, dakle, košta točno 232 kune, što je malo više od trideset eura.

Prije par mjeseci u istom smo dućanu kilogram bifteka plaćali 190 kuna. Biftek je, znači, probio stanovitu psihološku granicu od 30 eura. To je isti onaj nelagodni osjećaj kao kad benzin ili dizel plaćate 13 kuna. I u većini drugih supermarketa i mesnica svježi biftek košta oko 30 eura , a negdje i znatno više. Biftek je, ustvari, komad proteina koji je najviše poskupio unatrag  četiri mjeseca: oborita riba i danas košta gotovo isto kao o Božiću, dok cijene svinjskog filea ovise o akcijskim politikama trgovačkih lanaca.

E sada, ako smo biftek za četvero ljudi platili 307 kuna, i ako tom iznosu dodamo cijenu šparoga, salate, slatkog vrhnja, maslaca, mladog krumpira, maslinova ulja i zanatskog kruha, jasno je da će nas uskršnji ručak, i to samo glavno jelo, koštati oko sto kuna po osobi. Svatko tko se buni protiv restoranskih cijena bifteka morao bi imati u vidu ovu neumoljivu činjenicu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.