Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi ministar graditeljstva i obnove Ivan Paladina vlasnik je desetpostotnog udjela u Kupari Luxury Hotels, najneuspješnijoj turističkoj tvrtki u Hrvatskoj

Kad plovite od Dubrovnika do Cavtata morate proći kraj ostataka kuparskih hotela. Odmaralište Kupari u Župi Dubrovačkoj bilo je elitni resort Jugoslavenske narodne armije. Kad je JNA morala napustiti Dubrovnik, Kupari su ostali zapušteni i napušteni.

Zapušten su sve do danas; Kupari i s mora i s kopna izgledaju kao scenografija distopijskog filma o postnuklearnoj eri. Ovo je doslovno a ne figurativno. Kupari su danas najveća sramota hrvatske turističke industrije.

Ivan Paladina novi je ministar graditeljstva u Vladi Republike Hrvatske. Paladina nema nikakav politički background, on je Mr. Nobody. Ali Paladina ima zanimljiv poslovni background. Gospodin Paladina godinama je radio u IGH, zagrebačkoj tvrtki pokojnog potpredsjednika Vlade Jure Radića, koja je kanila obnoviti Kupare.

Zatim su IGH preuzeli ruski oligarsi s namjerom da u Kuparima izgrade luksuzne hotele. Pa su, gotovo nedavno, IGH preuzeli investitori iz Singapura, koji bi ondje trebali podići luksuzne hotele.

Ivan Paladina radio je za IGH i za ruske investitore. Prema Indexovim izvorima, Paladina je na štetu svog tadašnjeg poslodavca IGH trgovao građevinskim zemljištem u Dubrovniku. Ali, to je za ovaj kontekst čak i manje bitno.

Ono što je važno jest činjenica da se u Kuparima, potencijalno jednoj od najprestižnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, još nije počeo graditi ni jedan hotel. Projekt Kupari stoji.

A Ivan Paladina ima deset posto vlasništva u tvrtki Kupari Luxury Hotels koja, dakle, nije iskopala ni jedan kamen temeljac u novom, zasad posve virtualnom hotelskom naselju u Kuparima.

Ne želimo prerano suditi, ali čini nam se da odgađanje gradnje u Kuparima koje traje već predugo, zorno govori o nesposobnosti menadžera Kupara da pokrenu potencijalno strahovito važan turistički posao. A na čelu tog nesposobnog menadžmenta stoji Ivan Paladina, novi Plenkovićev ministar koji bi, kao, trebao pokrenuti obnovu Hrvatske.

Paladina, naravno, ne želi izaći iz svog vlasničkog djela u Kuparima, jer jednom kad se ondje napokon budu izgradili neki hoteli, vrijednost njegova udjela mogao bi se udeseterostručiti. No, Kupari su i dalje goli, srušeni i zapušteni. A novi ministar u Vladi Andreja Plenkovića osobno je, kao vlasnik i menadžer, odgovoran za takvo stanje jedne od najvažnijih južnohrvatskih turističkih destinacija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.