Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prije par godina u venecijanskom Baueru za obranu od golubova dali su nam ovo. Sad uvode naprednije metode

golubovi-venecija

U svibnju 2018. godine, za vrijeme staroga svijeta dok jo nismo znali za covid ni kako se zovu predgađa Kijeva, sjedili smo na ručku na terasi venecijanskog hotela Bauer. Hrana u Baueru je klasična, hotelski fine dining s bistro jelima za ručak. Vraćamo se zbog terase, ugođaja te prekrasne palače i pogleda na Santa Mariu della Salute. Čim smo sjeli primijetili smo da se gosti zabavljaju neobičnim štapovima od bambusa, kao nekim zastavicama.

Nismo ni stigli vidjeti o čemu je riječ, konobar je s mješavinom nelagode i pokušaja da sve izgleda duhovito, i nama donio tanki dugački štap kojemu je na vrhu, printana na običnom printeru, bila zakačena slika goluba s natpisom Pigeon Fighting Device (uređaj za tjeranje golubova).

Golubovi i galebovi bez kompleksa napadaju stolove u venecijanskim restoranima. Par godina ranije, na doručku na terasi Palazza Gritti, galeb nam je u brišućem letu s tanjura maznuo cijeli kroasan. Konobarica je svima na terasi preporučila da se presele u salu. Čim smo ušli čuli smo neobičnu buku. Okrenuli se i ugledali nevjerojatan prizor. Desetak galebova sa stolova je tamanilo sve što je ostalo. 

Ovaj ne baš mali problem, recimo, u Maistrinim hotelima rješavaju elegantno. Plaćaju sokolara. On redovito dolazi sa sokolicom koja rastjera sve galebove. Veneciji je problem toliki da se  ne može riješiti elegantno, posebno ako se uzmu u obzir i zakoni i društva za zaštitu životinja. Tehnološka rješenja poput posebnih zvukova i frekvencija koja bi tjerala ptice još ne prolaze, pa Venecijanci, pragmatični kakvi jesu, od svega pokušavaju napraviti šarmantnu zafrkanciju za turiste. I modernizirali su se. Zastavice i bijesno mahanje konobara salvetama zamijenili su vodeni pištolji.

“Negdje sam pročitao da golubovi mrze narančastu boju pa smo kupili narančaste pištolje. Ne trebate ih špricati, dovoljno je samo usmjeriti pištolj na vodu prema njima i otići će,” objasnio je direktor hotela za Corriere del Veneto. Pitanje tjeranja golubova i još proždrljivijih galebova, koji su Veneciju preplavili tek od 2000. godine, nije samo pitanje iskustva gostiju nego i rasta troškova ugostitelja i grada.

Većina lokala ne koristi pištolje na vodu jer ih turisti, naravno, odnesu sa sobom. Radije koriste vrtne špricaljke. Neki koriste i sokolare, ali oni nisu baš česti jer su preskupi. Venecija želi očuvati populaciju golubova, oni su njen simbol i važan dio folklora. Ali kontrolirati pretjerano razmnožavanje je teško, zbog goleme količine dostupne hrane. Možda i veći problem od terasa su kante za smeće i želja turista da hrane golubove iako je prodaja sjemenki na Trgu Sv. Marka odavno zabranjena, a grad bi trebao i novi sustav zbrinjavanja otpada da bi se smanjilo razmnožavanje i naleti ptica.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.