Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Obitelj Dvanajščak-Kozol proizvodi nekoliko vina koja značajno unapređuju međimursku vinsku scenu

Etiketu DK obitellji Dvanajščak-Kozol dosad smo znali uglavnom po svježem Pušipelu, koji se distribuira u supermarketima i predstavlja jako dobru vrijednost za novac. Ovih smo dana, međutim, probali malo širu paletu njihovih vina; skoro sva su ostavila iznimno dobar dojam.

Sauvignon Natura jedino je ekološko vino iz portfolia međimurske vinarije Dvanajščak-Kozol. Radi se o jednom od sasvim rijetkih hrvatskih sauvignona s dugim rokom trajanja. Kušali smo, naime, berbu 2017. koja je besprijekorno svježa, s lijepom uljastom teksturom, čvrstom strukturom, kompleksnim bouquetom i srednje dugim okusom.

Bouquet je zanimljiv zato što balansirano povezuje nijanse bazge, citrusa, sijena i šparoga; sjevernohrvatski, kao i štajerski sauvignoni uglavnom odu ili prema bazgi ili prema šparogama i zelenim paprikama. Natura je, pak, pokupla sve bitne aromatske elemente sauvignon blanca u svom klimatskom podneblju. Okus je veoma ugodan jer se uz svježinu osjeti zrelost voća, što je zapravo neobično za berbu 2017. Dodir drva sasvim je diskretan.

Bijeli pinot iz 2020. koji je osvojio Decanterovu brončanu medalju izvrsno je svakodnevno vino. Glavna značajka dobrog bijelog pinota jest sočnost. DK-ov nagrađeni Bijeli pinot gotovo je jednako sočan kao famozni Bijeli pinot Iločkih podruma iz 2018. godine, samo što je, razumljivo, puno svježiji: Međimurje je najsjevernije hrvatsko vinogorje.

Pušipel Prestige, u distinktivnoj visokoj boci, osvojio je srebrnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama i 89 bodova u Wine Enthusiastu, američkom magazinu koji nije osobito velikodušan u ocjenjivanju vina. Pušipel Prestige iz 2019. godine još je jedno vino obitelji Dvanajščak-Kozol, koje izvrsno spaja svježinu i zrelost, što je za berbu 2019. logičnije nego za 2017. 

dvanajscak-pusipel-prestige

Pušipel Prestige prepun je aroma zrelih krušaka, vrlo zrelih jabuka, dunja i korica limuna i limete: premda je školovan u drvu, ono je opet diskretno, što je važno za veliku većinu bijelih vina. Pušipel Prestige gusto je, gotovo kremasto vino s dobrom, živom, svijetlom kiselinom i vrlo dugim okusom za suhe pušipele. Standardni svježi Pušipel i Sauvignon dobra su, hrskava sortna vina koja su s obzirom na vrlo prihvatljivu cijenu itekako podesna za restorane i barove.

U Međimurju se unatrag desetak godina odigrava tiha ali važna vinska revolucija. Medimurje je, naime, cijelu vječnost proizvodilo uglavnom rinfuzna vina. No, proizvođači poput Štampara, Dvanajščak-Kozola, Jakopića i Naprte pokazuju da je Međimurje kadro iz godine u godinu davati ozbiljna vina međunarodne klase u različtim stilovima i u različitim rangovima cijena: vina DK, koliko smo vidjeli na webu, mogu se kupiti već za 54 kune, dok Pušipel Prestige košta 115 što je još uvijek više nego korektno za tu kvalitetu. Međimurska su vina, nadalje, zbog svoje svježine gastronomski prijateljska i versatilna. 

Vinarija Dvanajščak-Kozol, jedna od prevodnica modernizacije međimurske vinske scene, osnovana je 1996. godine, a sada obrađuje nešto više od deset hektara vinograda. S obzirom na uistinu jako dobar dojam koji ostavljaju njihova prestižna vina, DK bi mogao postati ozbiljan igrač na nacionalnom vinskom tržištu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.