Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pet mjeseci sušena beljska Baranjska šunka nova je delikatesa iz Baranjkine pušnice

U Konzumu Black u Radničkoj nedavno smo vidjeli Baranjsku šunku, najnoviji proizvod beljske mesne manufakture Baranjka iz Belog Manastira. Ovo je, koliko znamo, prvi put da Belje proizvodi šunke. I taj je prvi beljski ulazak u svijet dimljenih i sušenih šunki prošao jako, jako dobro.

Beljska Baranjska šunka, nova članica grupe delikatesnih proizvoda s pridjevom baranjski, prilično je netipičan proizvod za svoju kategoriju. Ako analiziramo sve moguće sušene šunke u supermarketima, od dalmatinskih i istarskih pršuta, preko pršuta ruža, do robe koja se baš označava terminom sušena i dimljena šunka, njihov je zajednički nazivnik presoljenost, koja prikriva onaj poželjni, slatki okus dobre suhe svinjetine. I buđole i pečenice redovito su jako slane. Baranjska šunka nije presoljena: ona nema okus soli nego mesa i aromu pravog dima, jer je sušena na dimu bukova drveta u Baranjkinoj pušnici.

Drugo, premda izvana djeluje tvrdo i robusno ona je zapravo relativno mekana i sočna, što je i normalno jer je sušena oko pet mjeseci, tako da meso nije moglo previše dehidrirati.

Budući da se prodaje u većim blokovima, treba vam dobar, oštar nož: Baranjsku je šunku najbolje rezati na fete od pet ili šest centimetara, kao što se, recimo, reže iberico, ali, naravno, nešto deblje od iberica. Suho meso koje se reže kod kuće ima veliku stratešku prednost: ne stigne oksidirati.

Budući da ima veoma snažan okus podcrtan s malo papra i moćno, veliko tijelo, Baranjska šunka traži crno vino ili oranže. Probali smo je uz kultnu, šampionsku beljsku Vrhunsku frankovku iz 2012. godine koje, međutim, već dugo vremena nema u trgovinama. Stoga preporučujemo neku mlađu berbu Vrhunske frankovke, ili cuvee merlota i caberneta. Kad je, pak,  riječ o oranžima, Krauthakerova graševina Kuvlakhe iz 2015. idealno se slaže s Baranjskom šunkom.

Sve što vam još treba su rotkvice, mladi luk i pokoji ljuti feferon. I, možda, kod kuće napravljena majoneza. Naravno, pod uvjetom da uopće pronađete Baranjsku šunku, jer je, nažalost, vrlo limitirano dostupna. U našim je kvartovskim supermarketima još nema. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.