Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Obitelj Škegro petu je godinu zaredom osvojila zlatnu medalju na njujorškom NYOOC-u, jednom od najvažnijih maslinarskih natjecanja na svijetu

skegrog

Hercegovačka obitelj Škegro na vinskoj je sceni poznata po nekim od najboljih žilavki i blatina koje se proizvode na ovim prostorima. Međutim, obitelj Škegro proizvodi i izvrsna maslinova ulja. Toliko izvrsna da je ovog proljeća, petu godinu zaredom, Škegrino ulje osvojilo zlatnu medalju na NYOOC-u, jednom od najznačajnih svjetskih ocjenjivanja maslinovih ulja.

Obitelj Škegro proizvodi ulja od domaćih sorti poput oblice, levantinke, lastovke, ali i istarske bjelice. Tu su još cipressino, leccino, corattina i pendolino. Njihov blend, koji se redovito polsužuje u zagrebačkom Vinodolu, izrazito je elegantan, s umjerenim polifenolima, zaokružen i aromatski veoma širok: od badema, artičoka i stabljika rajčica do mirisnih trava i kamilice.

Izvrsna ulja obitelji Škegro pokazuju da Hercegovina može postati mala regionalna sila u maslinarstvu, za što uostalom ima sve prirodne preduvjete. Škegrini maslinici u mjestu Radišić nalaze se na nadmorskim visinama od 150 do 320 metara, što dijelu maslina omogućuje velike temperaturne razlike, koje čuvaju svježinu.

Nadalje, Škegrini su maslinici udaljeni i samo četrdesetak kilometara zračne linije od mora. Postoji samo jedan bitannproblem sa Škegrinim uljima; nema ih dovoljno. Obitelj Škegro zasad uzgaja manje od 1000 stabala maslina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.