Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Zagrebu se uskoro otvara Bots&Pots, koji nipošto nije prvi robotski restoran na svijetu

bots-g

Ovih su dana mediji puni priloga o zagrebačkom Bots&Pots. Riječ je o projektu koji se pogrešno reklamira kao prvi robotski restoran na svijetu, i koji bi se vrlo skoro trebao otvoriti u Vlaškoj ulici. Pitanje je osobnog stava trebaju li nam robotski restorani ili oni predstavljaju početak kraja ugostiteljstva kakvo poznajemo. No, činjenica je da Bots and Pots nipošto nije prvi robotski restoran na svijetu.

Roboti rade u restoranima, u raznim segmentima posla, već godinama, i to i u kuhinjama i u servisu. Pojedini veliki fast food lanci eksperimentiraju s robotskim servisom, a Domino’s u Americi razmatra uvođenje dostave vozilima bez vozača, kako bi iz cijelog procesa proizvodnje i prodaje pizze eliminirao ljudski faktor.

Jedna velika kruzerska kompanija lansirala je, pak, barove u kojima roboti gostima pripremaju koktele. Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu restoran u olimpijskom selu bio je robotiziran.

Ipak, prvim pravim robotskim restoranom na Zapadu možemo smatrati bostonski Spyce. Spyce je nastao kao start up unutar MIT-a da bi s vremenom razvio tehnologiju potpuno robotizirane kuhinje koja je mogla isporučivati 350 jela i salata na sat, od 49 različitih receptura.

Iza Spycevih recepata stajao je sam Daniel Boulud, jedan od najvećih suvremenih američko-francuskih chefova. Spyce nije predugo trajao. Zatvoren je 22. listopada lanjske godine. Četiri mjeseca ranije korporacija Sweetgreen kupila je Spyce. Sweetgreen je osnovan 2007. godine a sada u Sjedinjenim Državama ima više od 120 lokala.

Sweetgreen, lanac koji spaja zdravu hranu i visoku tehnologiju, najavio je sa će iskustva iz Spycea koristiti u daljnjem unapređenju svojih uskuga. Zabavno je što se u Zagrebu otvara robotski restoran. Malo je provincijalno tvrditi da se radi o prvom robotskom restoranu na svijetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.