Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinistra od ove godine značajno postrožuje kriterije ocjenjivanja malvazija

vinistra

Najvažnija hrvatska vinska manifestacija Vinistra, u ovogodišnjem, prvom postpandemijskom izdanju, izazvala je golemi interes. Na ocjenjivanje u Poreč stigle su 273 malvazije iz deset zemalja: Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije. Ocjenjivanje malvazije tradicionalno se održava u sklopu Vinistrinog međunarodnog ocjenjivanja vina i alkoholnih pića, na koje je pristiglo još 257 uzoraka vina raznih sorti i 35 uzoraka rakija, s malvazijama ukupno 565 uzoraka.

U Poreč je ove godine došao najveći broj ocjenjivača do sada, njih 70 iz 15 zemalja. Među njima su i ugledna imena poput predsjednice austrijskog sommelier kluba Annemarie Foidl i direktora ocjenjivanja concours Mondial de Bruxelles Thomasa Costenoblea. Među ocjenjivačima su i britanski sommelier i Decanterov sudac Igor Sotrica i sommelier Ivan Jug. 

“Već nekoliko godina dolazim u Istru i Poreč i primjećujem da su iz godine u godinu vina sve bolja. Upravo smo završili s ocjenjivanjem malvazija 2020. i 2021. i mogu potvrditi da su među njima i neka velika vina“, izjavila je Caroline Gilby, višegodišnja predsjednica Vinistrije ocjenjivačke komisije. 

Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti najavio je nekoliko novosti u ocjenjivanju, koje se uglavnom odnose na postroživanje kriterija. Za zlatnu medalju od ove je godine potrebno imati 90 i više bodova, uvedena je platinum medalju za vina koja dobiju više od 95 bodova i otvorena kategorija Best in Show za najbolje ocjenjene malvazije na svijetu. Lista najboljih malvazija tradicionalno će biti objavljena uoči Vinistre, koja se nakon lanjskog ljetnog izdanja na porečkoj rivi vraća na staro mjesto, u porečku dvoranu Žatika od 6. do 8. svibnja. 

Vinistra 2022.

6-8. svibnja 2022.

Dvorana Žatika, Poreč

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.