Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi plešivički sivi pinot Coletti pokazuje zašto je 2021. bila jedna od najboljih berbi u ovom stoljeću

Cijela je vinska Hrvatska bila zadovoljna do prezadovoljna kvalitetom lanjske berbe. Pa tako i Plešivica. Plešivički vinogradi jesu teško stradali uslijed oštrog travanjskog mraza. Međutim, grožđe koje je preživjelo mraz pokazalo se fenomenalnim, što je vidljivo na nizu primjera, poput novog Korakova Sauvignona, ili briljantnog Sauvignona Mladinina brenda Erdoro. Ovoj grupi izvrsnih vina iz lanjske berbe pridružio se i Pinot Grigio Coletti Franje Kolarića.

Gospodin Kolarić vodeći je hrvatski proizvođač sivog pinota. Pod njegovim brendom Coletti pune se svježi sivi pinoti, bogata vina Grande Grigio kao i radikalna, niskotiražna i teže dostupna vina iz amfore. Ovih smo dana probali novi Kolarićev Pinot Grigio iz 2021. Kao što smo jednom već bili zapisali, Coletti Pinot Grigio ujedinjuje svježinu i hrskavost tradicionalnih sjevernotalijanskih sivih pinota, s ozbiljnom supstancom alzaških sivih pinota.

Coletti Pinot Grigio iz 2021. godine razigran je šarmantan i pun primarnih aroma (kruške i jabuke), ali ima dug, voćno mineralni okus sa atraktivnim slatko gorkim elementima u retru: tu se Coletti Pinot Grigio iz 2021. približava alzaškim, uljastim i bogatim sivim pinotima. Coletti Pinot Grigio iz 2021. godine vino je za pastrve, osliće, listove, kozice, lignje, hobotnice, sipe, dondole, vongole i dagnje; za piletinu s roštilja i za proljetno povrće poput šparoga, medvjeđeg luka i mladog graška.

Poslije mladog Kolarićeva Sivog pinota kušali smo i Grande Grigio iz 2019. Riječ je o vinu školovanom u drvu, puno veće gustoće i snažnijih okusa i aroma koji balansiraju na rubu kasne berbe. Grande Grigio ima bogatu uljastu teksturu, zrele mirise dunja, kuhanih krušaka i jabuka iz kompota. Usprkos umjerenom alkoholu (13 posto) vino je veoma intenzivno. Otmjeni Grande Grigio sivi je pinot za fine dining restorane i srednja mjesta u njihovim degustacijskim menijima, rezervirana za poširane ribe ili rakove s kremastim umacima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.