Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U riječkoj Džamiji otvoren je Melek, prvi bosanski halal restoran na Kvarneru

Halal je arapska riječ koja označava ono što je dobro za upotrebu. U kontekstu hrane, halal određuje što islamski vjernici smiju a što ne smiju jesti. Svinjetina je, naravno, zabranjena, ali je zabranjeno i meso niza drugih životinja, uključujući primjerice žabe.

Alkohol je, naravno, zabranjen, ali su zabranjena i sva jela koja se kuhaju s alkoholom, kao i namirnice u čijoj proizvodnji se koristi alkohol: čokolada s rumom nije halal.

Halal, nadalje, podrazumijeva određenu proceduru klanja životinja, transport i pripremu hrane, tako da se ni namirnice ni jelo koje se poslužuje u restoranu ne kontaminiraju sastojcima koji nisu halal. Ne smijete na istom roštilju peći svinjski kotlet i bilo što s oznakom halal.  Halal certifikate izdaje zagrebački Centar za certificiranje halal hrane, osnovan 2010. godine.

Halal je, dakle, dosta ozbiljan sustav procedura, pa nije neobično što u Hrvatskoj nema mnogo certificiranih halal restorana. Jedan od njih, zove se Melek, otvoren je u veljači u sklopu Islamskog centra u Rijeci, kraj impresivno lijepe riječke Džamije.

Melek je prvi bosanski halal restoran na Kvarneru. Novi list jučer je objavio opširniji razgovor s vlasnicom Meleka Alvinom Maričić. Gospođa Maričić, Riječanka porijeklom iz Cazina, profesionalna ugostiteljica, kaže da se njen restoran temelji na starim bosanskim specijalitetima poput dolmi, bosanskog  lonca, japraka, travničkih ćevapa, begove čorbe i niza tradicijskih kolača uz nešto suvremenijih jela opće prakse. Melek je dobio halal certifikat poslije obavezne edukacije i audita. Melek, što znači anđeo, svakako je zanimljiv restoranski pokušaj koji bi mogao obogatiti riječku gastronomsku scenu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.