Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Decanterov srebrni Plavac Premium Terra Madre iz 2017. potvrđuje golemi potencijal Komarne, najmlađeg i jedinog ekološkog hrvatskog vinogorja

Zadnjih nekoliko tjedana u našoj omiljenoj pivnici Bir u Harambašićevoj ulici u Zagrebu, uz biftek koji je već dostigao 175 kuna, redovito pijemo Plavac Terra Madre iz 2017. godine.

E sada, Terra Madre s Komarne proizvodi nekoliko linija plavca: vino na kojem posve nepotrebno piše barrique, bogato je, mekano, zaokruženo i svježe. Vino na kojem piše Plavac mali Premium, bogato je, mekano, zaokruženo i svježe, ali još kompleksnije zato što sadrži i nešto syraha i cabernet sauvignona.

Syrah je uobičajeni pojačivač okusa u najvećoj francuskoj vinskoj regiji, Languedoc Roussillonu, zato jer je syrah aromatično prebogat i vinu daje specifičnu gustoću. Cabernet sauvignon je naprosto cabernet sauvignon. Ako je zaista zreo, bez zelenih tanina (što nije lako postići) CS svakom cuveeu može dati dodatnu vrijednost, bilo da je riječ o strukturi ili o aromatici i okusima. Ako je zelen, s pirezinskim aromama paprike, cabernet sauvignon može pokvariti svaku crnu kupažu.

Terra Madre Plavac Premium iz 2017. godine osvojio je Decanterovu srebrnu medalju i 91 bod, što je za plavce sjajno dostignuće: više smo puta apostrofirali da plavci loše prolaze na svjetskim vinskim natjecanjima, jer se ocjenjivači koji se nisu privikli na plavce, teško mogu prilagoditi vinu koje je istodobno džemasto ali i zeleno, visokoalkoholno, s niskim kiselinama, i raskošno, ali posve netipično aromatično.

Plavac mali uglavnom je stečeni okus, osim u internacionalno stiliziranim varijantama kao što je Toljev Dingač, ili apsolutno briljantnim izdanjima, kao što je odležani Milošev Stagnum.

Stoga 91 Decanterov bod za vino s Komarne koje košta tek stotinjak kuna, uistinu vrijedi kao 95 Decanterovih bodova za motovunsku malvaziju ili kutjevačku graševinu. Još je vrednije kad takvi rezultati prelaze u naviku: Plavac Premium Terra Madre iz 2016. također je osvojio Decanterovu srebrnu medalju, ali s 90 a ne s 91 bodom.

U čemu je tajna? Prije svega,u Komarni. Komarna je, podsjetimo još jednom, najmlađe hrvatsko vinogorje. Na ovom malom, vrlo lijepom komadu zemlje između Ploča i hrvatske granice s Neumom, do prije dvadesetak godina nije se uzgajalo baš ništa. Riječ je, doslovno, o djevičanskoj zemlji.

Zatim je nekoliko tvrtki dobilo koncesije za sadnju vinograda na Komarni: od lokalne udruge branitelja, preko velike metkovske firme Poljopromet koja je vlasnik Terra Madre, do samostalnih vinskih poduzetnika poput Ernesta Tolja. U samo petnaestak godina Komarna, jedino ekološko hrvatsko vinogorje (jer se tamo, prije sadnje vinograda, nije uzgajalo gotovo ništa, pa zemlja nije mogla biti kontaminirana), doslovno je eksplodiralo.

Nedavno smo izvijestili o pošipu Ćaća vinarije Deak koji je osvojio zlatnu medalju na ovogodišnjem izdanju njemačkog natjecanja Mundus Vini. Volarevićeva i Rizmanova vina također su vrlo dobra do izvrsna. Terra Madre zauzima posebno mjesto među proizvođačima s Komarne zbog nekoliko razloga.

Prvo, oni dobivaju svjetska priznanja u kontinuitetu, i to za plavac mali. Drugo, oni su relativno veliki: obrađuju više od 16 hektara vinograda, s proizvodnjom od oko 80 tisuća boca, koja bi uskoro mogla porasti na sto tisuća boca. I treće, što nije nevažno, ne samo zbog turizma; kušaonica i podrum Terra Madre leže na posve nevjerojatnom, bogomdanom položaju, na donjem dijelu Komarne kraj mora, ispod ceste.

S velike terase Terra Madre vidi se sve od Malostonskog zaljeva do Brača, a grožđe u njihovim vinogradima uživa u dvostrukoj insolaciji. S druge strane, noći su na Komarni hladne, pa plavci s Komarne zapravo nisu džemasti i ne dostižu 16 do 17 posto potencijalnog alkohola, kao na Dingaču ili nekim hvarskim položajima. Oni zadržavaju puno svježine, što dobrim enolozima omogućuje da na Komarni proizvode netipično izbalansirane i elegantne plavce.

Srebrni Plavac Premium Terra Madre iz 2017. godine vino je srednjeg tijela ali visokog intenziteta, s dobro apsorbiranih 14 posto alkohola, bez prejakog udara u ustima. On je uzorno čist, pun aroma crnog, kasnoljetnog voća, s nešto nijansi šljiva i makije. On je posve gladak, s optimalno zrelim taninima što je u Hrvatskoj i dalje rijetkost.

Utjecaji drva gotovo da se ne osjete: bačvice su odradile mikrookisgenaciju, ali nisu nadjačale voćnost u vinu, niti su mu promijenile karakater. Srebrni plavac Terra Madre prvorazredno je restoransko vino. Zbog kombinacije bogate aromatičnosti i dugog okusa, zrelosti voća i svježine, ono spada među relativno rijetke, gastronomski univerzalne plavce. To znači da ga možete piti uz bolji roštilj, uz steakove, uz janjetinu, uz kompleksnija jela poput pašticade i beouf bourguignona, ali i uz tunu i losos.

Dok smo pisali ovaj tekst, probali smo ga uz klasičnu 70-postotnu Lindtovu crnu čokoladu, s kojom je, kao i mnoga zrela crna vina, izvrsno funkcionirao: vino je gorku čokoladu učinilo sasvim malo slađom, a čokolada je vino učinila još svježijim i elegantnijim.

Plavci Terra Madre iz godine u godinu svjedoče o velikom potencijalu Komarne. Komarna, kao ekološko vinogorje, pripada najvažnijem svjetskom vinskom trendu, transformaciji vinske industrije u prirodne uvjete uzgoja u vinogradima, ali i u što prirodnije procedure proizvodnje vina u podrumima. Drugo, Komarna je naprosto prelijepa. Jednom, kad se vrati organzirani, agencijski turizam, na Komarni bi se trebali stvarati redovi autobusa punih posjetitelja lokalnih vinarija i vinograda. A do tada se vinogradari s Komarne moraju žestoko boriti za svakog individualnog gosta, koji vozi prema Dubrovniku i Korčuli. Vina poput Plavca Premium Terra Madre dosta su snažan argument u toj borbi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.