Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Acrobat uvezao je plemeniti prirodni Petale de Rose i još par zanimljivih i vrijednih ružičastih vina

petale-de-rose-g

Petale de Rose spada među najoriginalnija provansalska vina koja smo probali u dvadesetak godina otkako redovito pijemo provansalski rose. Petale de Rose je kompleksan, što je i logično već zbog činjenice da se sastoji od čak osam vrsta grožđa, uključujući rolle, semillon i igni blanc, tri bijele sorte.

On je neka vrsta field blenda iz velikih vinograda Chateau la Tour de l’Eveque, obiteljske vinarije, čiji vlasnici inzistiraju na prirodnoj proizvodnji. To znači da u vinogradima nema pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva, nego se koriste stajsko gnojivo i biodinamički pripravci.

Dio vinograda bere se konjima, a berba je, razumije se, isključivo ručna, uz selekciju grozdova u vinogradu. Prirodna procedura nastavlja se i u podrumu: osim sumpora, za Petale de Rose ne koriste se nikakvi dodaci. Petale de Rose elegantno je vino bogatih aroma. Uz uobičajene note crvenog bobičastog voća, pa marelica i bresaka, prisutne  su herbalne nijanse poput anisa i papra.

Petale de Rose, plemenito blijede boje i slanog, mineralno-herbalnog završetka ozbiljno je gastronomsko vino, koje nema mnogo veze s roseima za plaže, bazene i clubbing. Petal de Rose godinama dobiva pohvale utjecajnih svjetskih medija: 16/20 kod Jancis Robinson, dva puta 95/100 u Decanteru, više puta 90+ kod Jamesa Sucklinga.

Dino Kušen, vlasnik zagrebačkog Acrobata, deset je godina uvozio Whispering Angel, vjerojatno najkomercijalniji provansalski rose. Kad je Whispering Angel primijenio vlasnika, promijenio se i njegov hrvatski distributer. Pa je Kušen odlučio promijeniti strategiju uvoza provansalskih rosea, koji su iz godine u godinu sve traženiji i na hrvatskom tržištu.

Umjesto da se koncentrira na jedan veliki brend, Kušen je uvezao niz rosea različitih stilova i namjena: jedini im je zajednički nazivnik da su ta vina prirodna. Svakom tko poznaje svijet ozbiljnih europskih vina jasno je da ekološka proizvodnja postaje dominantni vinogradarski trend.

Osim zaista izvrsnog Petale de Rosea, koji nas asocira na pojedina vina Domaines Ott, Kušenov Acrobat uvezao je rose Aix i cijelu liniju Chateau La Coste. Aix je atraktivni klupski rose, dok iz portfolia Chateau la Coste moramo izdvojiti Grand Vin.

Grand Vin, proizveden samo od grenachea i syraha, gusto je, relativno koncentrirano gastronomsko vino, u kojem se osjećaju snaga i tanini. Radi se o jednom od rijetkih provansalskih rosea, koji se mogu piti čak i uz steakove, premda se dobro slaže s tunom, lososom, čvršćom bijelom ribom i bijelim mesom.

Grand Vin Chateau La Coste nije rose za jedno ljeto: na službenoj stranici vinarije piše da to ozbiljno vino može trajati dvije do tri godine, što je vjerojatno minimum. Druga vina Chateau La Costea manje su ambiciozna i jeftinija, ali tehnički perfektno napravljena i zabavna.

Sada treba vidjeti hoće li hrvatsko tržište, prije svega ono ugostiteljsko, prepoznati različito stilizirane rosee s različitim funkcijama i različitim gastronomskim značajkama. Petale de Rose naš je apsolutni favorit iz novog Acrobatova ružičastog portfolia.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.