Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U POVODU DELOŽACIJE MACE ANASTAZIJE IZ KNEŽEVA DVORA Dubrovačke bi mačke trebalo proglasiti zaštićenom turističkom vrednotom najljepšeg hrvatskog grada

anastazija-g

Dubrovnik već tjednima trese deložacijska afera u kojoj glavnu ulogu igra 18-godišnja mačka Anastazija. Anastazija je velika sivo bijela mačka koju smo često viđali kako drijema i sunča se na trijemu Kneževa dvora. Anastazija je uživala u svom miru, uvijek je imala zdjelice s vidom i hranom, Knežev dvor bio njen zeritoeij a ona njegova maskota. Onda je uprava Dubrovačkih muzeja odlučila maknuti Anastazijino sklonište ispred Kneževa dvora, uz obrazloženje da ne spada u taj zaštićeni, iznimno vrijedni ambijent.

Pa je Dubrovčanin Srđan Kera za sirotu Anastaziju izradio stiliziranu kućicu koja se perfektno uklapala u povijesni arhitektonski kontekst Kneževa dvora. No, Dubrovački su muzeji uklonili i novu Anastazijinu kućicu, što je izazvalo masovnu pobunu u Gradu. Ocjena Dubrovačkih muzeja na Facebooku pala je na 1.9, zbog neprijateljstva prema životinjama.

Slučaj deložacije mace Anastazije, u kojem se nije dobro snašao ni  dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je istodobno pokušao podržati i Anastaziju i Dubrovačke muzeje, nije tek prenapuhani lokalni kuriozitet. Naime, dubrovačke su mačke već godinama važan i omiljen dio turističke ponude povijesnog dijela najljepšeg hrvatskog grada.

Upišete li na Google Cats of Dubrovnik, dobit ćete doslovno milijune fotografija koje svakodnevno snimaju fascinirani turisti. Prošećete li ulicom Od Puča, često ćete, u boljim turističkim mjesecima, primijetiti veliku gužvu ispred Pravoslavne crkve, na čijoj se terasi izležava i po desetak dubrovačkih mačaka. One izgledaju kao sve ulične mačke, ali imaju taj nevjerojatan, superiorni gard kraljica starog Dubrovnika koji ih čini turističkom atrakcijom. Opuštene na suncu, mirno poziraju za fotografije, toleriraju pokoje maženje, turisti dubrovačke gradske mačke promatraju s jednakom fascinacijom kao i dubrovačka gotičko-renesansna pročelja.

Sam Stradun, Gundulićeva poljana i barokne stepenice ispred Isusovačke crkve, posve su nezamislivi bez dubrovačkih uličnih mačaka, koje vole turiste i zapravo se prema ljudima ponašaju prijateljskije od mnogih kućnih mačaka.

Za Dubrovnik se katkad govori da je Venecija istoka. Sama Venecija također se može pohvaliti brojnom mačjom populacijom, koja mirno živo među Venecijancima i turistima, usred veličanstvenih venecijanskih palača i crkava.  Dubrovačka povjesničarka umjetnosti Maris Šišević kaže kako u venecijanskom sestieru Castello ispred glavnog pročelja crkve San Lorenzo, u kojoj je pokopan i Marko Polo, stoje prislonjene mačje kućice poznate kao I Gatti di San Lorenzo.

Gospođa Šišović dodaje da je Venecija objavila više knjiga fotografija i slikovnica posvećenih mletačkim mačkama. Dubrovnik bi se u ovom primjeru trebao ugledati na Veneciju.

Dubrovnik bi svoje mačke trebao proglasiti zaštićenom gradskom vrednotom, promovirati njihov turistički potencijal i brinuti se za njihovu dobrobit i higijenu. Baš nas zanima kakvim se motvima vodio Grinch iz Dubrovačkih muzeja, koji je odlučio  deložirati sirotu Anastaziju.

Foto/Prijatelji životinja

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.