Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo beljsku Crnu slavonsku kulenovu seku, šampionku na Nacionalnom ocjenjivanju kobasica i salama u Istri

belje-g

Svatko tko je posjetio pogon Baranjke u Belom Manastiru, izgubio je predrasude o bezličnoj mesnoj industriji čiji strojevi nemilice pune police supermarketa bezveznim proizvodima punim aditiva.

U Baranjki se, naime, skoro sve faze obrade mesa rade ručno, u svinjetinu se dodaju jedino sol, papar i crvena paprika zavisno o recepturi, a kobasice i kuleni, kulenove seke,  slanina i šunke dime se na vatri bukova drveta. U Baranjki se ne koristi tekući dim niti se proces sušenja mesa umjetno ubrzava. U Baranjki je postupak proizvodnje suhog mesa gotovo starinski autentičan, u što se može uvjeriti svaki posjetitelj te uzorne manufakture. 

Prije četiri godine Baranjka, koja pripada Belju, proizvela je prve, probne količine kobasica i slanine od crne slavonske svinje, koja se u ono vrijeme tek počela uzgajati na livadama i u šumama farme u Kopačkom ritu. Kako je stado certificiranih čistokrvih crnih svinja raslo, rasla je i proizvodnja.

Kulen s etiketom Crna slavonska zadnjih je godina postao elitni proizvod hrvatske gastronomije, dok je kulenova seka, najnovija pripadnica linije Crna slavonska, prošli mjesec u svojoj kategoriji pobijedila na Nacionalnom ocjenjivanju salama i kobasica u Svetom Petru u Šumi. Na takvim natjecanjima uglavnom pobjeđuju mali proizvođači.

Jučer smo prvi put probali šampionsku kulenovu seku. Boja je atraktivno tamnocrvena, tekstura čvrsta ali meka, a okus intenzivno slatkasto pikantan, s onim specifičnim osjećajem zrelog, bogatog mesa.  Beljska Crna slavonska kulenova seka na prvi je pogled nemasna; kad je režete, ona ne ostsvlja tragove masnoće na rukama, a u presjeku je vrlo malo bijelih točkica.

No ona je svejedno sočna i gotovo kremasta baš kao vrhunski chorizo, naprosto zato što je meso crne slavonske svinje puno intermuskularne masnoće. Beljska Crna slavonska kobasica masnija je i snažnije začinjena od kulenove seke; ona je slasnija i bogatija od goleme većine sušenih kobasica koje se prodaju u supermarketima.

Uz kulenovu seku može se piti i bijelo i crno vino. Idemo li na lokalni wine pairing, logično je preporučiti beljsku Vrhunsku graševinu i Vrhunsku frankovku. Odemo li izvan Baranje, definitivno bismo se odlučili za crne pinote s Plešivice, Tomčev ili Korakov, jer ova izvanredna salama traži elegantno, bogato, ali taninima ne odveć opterećeno vino. Kad je pak riječ o Crnoj slavonskoj kobasici, osim lokalne graševinekoja se podrazumijeva,  uz nju bi se fino složio mlađi kiselo slatki voćni rizling, što nas opet vodi na Plešivicu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.