Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chardonnay Principovac Iločkih podruma i Chardonnay Pavo Marka Kristančiča osvojili su zlata na Chardonnay du Mondeu

chardonnay-du-monde

Chardonnay du Monde neslužbeno je svjetsko prvenstvo određene grupe chardonnaya koje se održava već 29 godina u Saint Lageru u Francuskoj. Sintagma određena grupa chardonnaya znači da na Chardonnay du Monde načelno ne sudjeluju vina s najboljih burgundskih položaja, kao ni najbolje vinarije iz Nape i Sonome. Ipak, riječ je o zanimljivoj i relevantnoj internacionalnoj smotri, na kojoj se ove godine ocjenjivalo više od 500 uzoraka iz 32 zemlje.

Među osvajačima zlatnih medalja našla su se vina iz Češke i Bugarske, ali i po jedno hrvatsko i slovensko  vino. Iločki podrumi poslali su na Chardonnay du Monde svoj poluslatki Principovac iz 2018. godine. Radi se o jednom od najboljih vina Iločkih podruma, koje je senzacionalno raskošno  i gastronomski polivalentno ( gusja jetra, roquefort i stilton kao i širok krug deserata) i proizvodi se u vrlo malim serijama od tek nekoliko tisuća boca, pa ga je teže pronaći u restoranima, dok ga u supermarketima uopće nema. Ovo izvrsno vino prodaje se u vinotekana Iločkih podruma.

Slovenski dobitnik zlata na ovogodišnjem Chardonnay du Mondeu, vinarija Kristančič iz Medane u Brdima, prisutna je u Hrvatskoj već tridesetak godina zahvaljujući  Vinotradeu obitelji Dusper, koji vrijedno distribuira i promovira njihova vina. Pavo je najviša linija Krstančičevih vina, koja se bazira na selekciji grožđa iz starih vinograda.

Vina s etiketom Pavo dobivaju niz važnih međunarodnih priznanja, a Pavo Chardonnay iz 2020. koji smo probali početkom tjedna pokazuje zašto . Zlatni Pavo s Chardonnay du Mondea vino je velikog tijela, lijepe kremaste teksture, čvrste vertikalne strukture i dugog, mineralnog okusa.

Usprkos 14 posto alkohola, ono je svježe i elegantno. Pavo iz 2020. pokazuje da su Brda uistinu superioran terroir s kojim se malokoje slovensko vinogorje može uspoređivati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.