Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OVO JE ELEGANTNO Jamstvo rezervacije stola u pariškom Plenitudeu s tri Michelinove zvjezdice košta točno jedan euro

plenitude

U zadnje vrijeme većina fine dining restorana u svijetu naplaćuje stolove unaprijed ili traže da pristanete da vam s kreditne kartice skinu određeni iznos ako ne dođete na večer, a ne otkažete na vrijeme.

U Nomi, primjerice, večeru morate platiti nekoliko mjeseci unaprijed, onda kad rezervirate, a piće plaćate u restoranu. Njujorška Masa, vjerojatno najskuplji restoran na svijetu, unaprijed će vam naplatiti pola cijene ručka ili večere kao svojevrsnu kauciju. U Hrvatskoj Tvrtko Šakota u Navu unaprijed naplaćuje večere, što je ispravno jer njegov poslovni model zasnovan na dvanaestak gostiju tijekom večere, naprosto ne trpi nedolaske.

Neki su čikaški restorani još prije pet ili šest godina počeli prodavati ulaznice i za večere umjesto da unaprijed naplaćuju dio ili cijelu cijenu menija. U međuvremenu se u Americi razvila cijela platforma koja rezervacije za fine dining restorane prodaje po principu ulaznica.

U Francuskoj, međutim, još vladaju starinska ugostiteljska pravila. U Arpegeu i u Ledoyenu, koji imaju po tri Michelinove zvjezdice, nitko nas nije tražio kreditnu akrticu kad smo rezervirali stol, a kamoli da bi nam pokušao unaprijed naplatiti večeru. Najnoviji pariški restoran s tri zvjezdice, Plenitude chefa Arnauda Donckelea, kao jamstvo za rezervaciju uzima točno jedan euro.

Plenitude, koji je prošlog utorka dobio treću zvjezdicu, još se uvijek donekle oslanja na starinski sustav rezervacija. Pa smo ih tako nazvali prošlu srijedu i pitali za stol. Ljubazna gospođa koja se javila na telefon pronašla nam je stol za jedan datum krajem travnja. Nije tražila kreditnu karticu ni osobne podatke, nego jedino mail adresu. Idućeg smo popodneva dobili srdačan i realativno opsežan Plenitudeov mail s potvrdom rezervacije i linkom za platni servis.

Baš kad smo pomislili da ćemo unaprijed morati potrošiti 600 ili 800 eura (Plenitude nudi nekoliko menija po različitim cijenama) pokazalo se kako najnoviji pariški restoran s tri Michelinove zvjezdice od nas traži da kao polog za rezervaciju uplatimo točno jedan euro, minimum koliko je potrebno da se potvrdi autentičnost kartice. Moramo priznati da nikad nismo vidjeli elegantniji pristup jamstvima za rezervaciju stola. Za razliku od drugih velikih svjetskih gradova Pariz se hrabro opire korporatizaciji i još je šarmantan,  pa i njegovi najbolji restorani moraju biti šarmantni.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.