Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovi su najljepše terase u Hrvatskoj za prve tople proljetne vikende

ikador-nobilion-terasa

Lani smo prve toplije dane, one s temperaturom oko 20 stupnjeva, dočekali te oko prvoga svibnja. Ove godine, one su stigle oko prvoga dana proljeća. Uz još jedan poklon, bitno opuštenije pandemijske mjere. Rat u Ukrajini donekle je prekinuo golemi entuzijazam s kojim su se Hrvati vratili u restorane nakon lockdowna i pandemije, ali prvi pravi proljetni dani naprosto zovu na vikend izlete i terase. Ovaj popis lijepih restoranskih terasa u Zagrebu, okolici, na moru i u unutrašnjosti Istre, zamislili smo kao brainstorming za slavljenje početka proljeća. Terase nisu poredane nikakvim posebnim redom.  

Viking, Limski fjord

limski-kanal-viking

Vikingova terasa gleda na smirujuće zeleni fjord, praktički par metara od terase je uzgajalište kamenica, a Viking osim kamenica koje su sada na vrhuncu sezone ima i izvrstan izbor svježe ribe i jastoga. 

Plavi podrum, Volosko

Kvarnerski klasik najvažnija je restoranska institucija sjevernog Jadrana. Plavi podrum uvijek ima najbolju ribu, škampe i školjke koje ribari trenutno nude, ekstenzivnu selekciju istarskih ulja i jednu od najboljih vinskih karti u Hrvatskoj. Terasa je elegantna, prozračna i udaljena par metara od mora

Navis, Opatija

navis

Iz sezone u sezonu, opatijski Navis pronalazi sve zanimljiviji i jasniji autorski rukopis. Navisova terasa s pogledom na Kvarner stvara djam da lebdite nad morem, možda ćete uživati i u pogledu na neku lijepu jahtu na privatnom restoranskom priveziđtu, a chef Tino Sinožić kuha poetično i s puno osobnosti, posebno sa šparogama koje upravo počinju, škampima i svježom ribom. Navisov sushi posve je originalan i obavezno se treba probati, a vinska karta je izvrsna. mpe, šparoge i ribe. Navis priprema i veoma originalan sushi.

San Rocco, Brtonigla

san-rocco-ambijent

Pioniri luksuznog ladanjskog turizma u Hrvatskoj, obitelj Fernetich u San Roccu u svakom dijelu godine zna stvoriti intimnu, sofisticiranu i ugodnu atmosferu. No, dva su doba godine vrhunac iskustva u San Roccu: sezona bijelih tartufa i ovo doba, s prvim šparogama, još mladim maslinovim uljima i prvim zrakama toplog sunca u zavjetrini San Roccovih lijepih vrtova.  

Bokoon, Funtana

Jedno od novijih istarskih otkrića, Bokoon je originalna,autentična istarska konoba u Funtani kraj Poreča, koja pršti vedrinom i jednostavnom ali pomno promišljenom ponudom. Bokoon kuha jote i maneštre, na ognjištu peče meso, riba svježe tartufe i mijesi svoje tjestenine. Toliko su odlučno istarska konoba da ne toče ni cole i fante, samo lokalne istarske sokove, vina i craft piva malih istarskih pivovara. Terasa se nalazi na samom moru.

Rivica, Njivice, otok Krk

rivica-njivice

U Njivicama na Krku obitelj Lesica ribu priprema kombinacijom ribarske jednostavosti i ripertovski meke ruke. Rivičin minimalizam pokazat će vam kako se u tek ulovljenim škampima, šanpjerima ali i jednostavnoj, manje cijenjenoj ribi može uživati kao u nepatvorenom, elegantnom luksuzu. Njihova terasa s pogledom na marinu, čaša hladnog bijelog vina ili šampanjca i jela Dražena Lesice Rivicu čine posve jedinstvenom na sjevernom Jadranu.  

Bevanda, Opatija

bevanda_web2_galerija

U izvrsno dizajniranoj opatijskoj Bevandi samo vas pomična staklena stijenka dijeli od mora i spektakularnog pogleda na Rijeku. Bevanda se bavi prilično bazičnom ribljom kuhinjom, ali sommelier Klaudio Jurčić i sam ambijent restorana svaki boravak na terasi mogu elevirati u lijepo iskustvo.

Boškinac, Stara Novalja, otok Pag

boskinac-glavna1

Boškinac je jedno je od rijetkih mjesta u Hrvatskoj čiji tim dubinski razumije svoj terroir i zna kako ga koristiti u svakom segmentu restorana. Čim sjednete na jednu od Boškinčevih terasa mijenjate stanje duha. Od ambijenta zelenih krošnji i paškog kamena, preko opojnih mirisa aromatičnog bilja do pogleda na maslinike, zvukova prirode, vinske karte i ideja u jelima i servisu, Boškinac je esencijalno iskustvo otoka Paga u njegovom najljepšem izdanju. 

Pelegrini, Šibenik

pelegrini

Pelegrini chefa Rudija Štefana smješten je u jednoj od najvažnijih šibenskih povijesnih palača, odmah do čuvene šibenske Katedrale. No, odnos Pelegrinija i njegova ambijenta je uzajaman. Koliko god fantastična palača Pelegrini i pogled na katedralu doprinose Pelegrinijevu ugođaju, jednako toliko autentična, elegantna i promišljena atmosfera Pelegrinijevih dviju terasa naglašava vrijednost prostora u kojem se nalaze. Na sve to dodajte posve originalne interpretacije dalmatinske gastromonske tradicije Štefanova tima i jedan do najboljih servisa u Hrvatskoj s potpisom Branimira Vukšića.


Dvor, Split

dvor

Dvor je jedan od najnostalgičnijih ambijenata u Splitu, mjesto na kojem se bez problema možete vratiti u Velo misto, 60-te ili 80-te. Dvorovu lijepu terasu nadvijenu na more zasjenjavaju čempresi i osvjetljavaju lampioni, za stolovima s puno prostora sjedi se na starinskim metalnim stolcima, a na vrhu terase u otvorenoj kuhinji s akvarijem veliki dalmatinski chef Hrvoje Zirojević i njegov tim pripremaju neočekivana, autoritativna i sofisticirana jela s jasno prepoznatljivim Zirojevićevim autorskim rukopisom. Dvor, čiju je kuhinju Zirojević preuzeo lani, možda će još sezonu ili dvije dotjerivati neke segmente ponude, ali već sada je sigurno najbolje restoransko iskustvo koje možete imati u Splitu. 

Nobilion, hotel Ikador, Ika

ikador-nobilion-terasa

Klasični visoki luksuz, prekrasan pogled na kvarnerski zaljev, specifičan karakter hotela Ikador, profesionalni servis i kuhanje chefa Dina Kneževića u Nobilionu stvaraju iskustvo koje se ne može usporediti ni sa čim na našoj strani Jadrana. Želite li maksimalno uživati u Nobilionu, večeru počnite ranije, uživajte u zalasku sunca i pogledau na sunčalište i veličanstveni Rivin gliser na privezištu, počnite sa šampanjcem i prepustite se Kneževićevom timu, koji će vas provesti kroz najbolje lokalne sastojke i originalne intepretacije kvarnerske verzije mare e monti.

Rio, Rovinj

rovinj-rio-restoran

Netko tko ga ne zna, mogao bi na rovinjskoj rivi proći kraj bistroa Rio kao kraj bilo kojega jednostavno restorana s ostakljenom terasom na moru. Ali Rio ima nešto što većina restorana nema: karizmatičnog šefa sale, veterana Davidea Kmeta, uvijek svježu ribu pripremljenu posve jednostavno ali stručno (ako ribe slučajno nema to će vam i reći) i dovoljno dobar izbor vina da ostanete dulje sjediti i uživati u promatranju mora, brodica i prolaznika.  

Kadena, Split

Klasični splitski fine dining restoran ima jednu od najboljih terasa u Dalmaciji, visoko iznad mora,  s pogledom na jahte i zalaske sunca, možete jesti više ili manje originalno ovisno o situaciji sa chefom koja tamo već dulje vrijeme nije stabilna, uživati u vinu, živopisnoj splitkoj društvenoj sceni i diskretnom servius.

Puntulina, Rovinj

sea-puntulina

Puntulina je jednostavni obiteljski restoran legendarane rovinjske obitelji Pellizzer, doslovno obješen nad jednu od rovinjskih plaža. Osim ribe, pogleda na kupače i more i mira na razvedenim terasama, u Puntulini možete otkriti i jedinstvenu biografiju njene vlasnice Mirjane Kmačić Pellizzer, velike hrvatske ultramaratonke, žene koja je pretrčala pustinju Gobi, Atacamu, Saharu i ledenu pustinju na Antarktiku.  

Trošt, Vrsar

trost

Trošt je pouzdani, starinski obiteljski riblji restoran u vrsarskoj marini, u kojemu na golemoj terasi s pogledom na brodove možete dobiti najbolju ribu u sezoni. 

Old River, Buzet

old-river-g

Vizionarski projekt pokojnog Mladena Vivode na cesti između Buzeta i Motovuna, u srcu tartufarske liste, Old River ima jednu od ljepših terasa u unutrašnjosti Istre.  Tartufi u sezoni, domaći istarski pršut, maneštra, par tjestenina sa sezonskim sastojcima, jela od boškarina, nekoliko steakova pečenih na roštilju i pristojan kruh, Old River su pretvorili u neku vrstu kultnog mjeta s vrlo lojalnim gostima.

Roxanich Wine&Heritage Hotel

Gdje god sjedili u hotelu Roxanich imat ćete intenzivno estetsko iskustvo, ali njihova terasa s koje pogled seže preko zapadne Istre sve do Vižinade atrakcija je vrijedna dolaska u Motovun. Želite li nešto još bolje, tempirajte dolazak pred zalazak sunca. U restoranu vinarije i hotela Roxanich kuhaju s dobrim sastojcima, komore s odležanim steakovima su impresivne, a izbor vina više nego zanimljiv. 

Konoba Fakin, Motovun

U samom gradu Motovunu, gradiću posebne energije, na najudarnijoj lokaciji s nevjerojatnim pogledom sa zidina, obitejl Fakin otvorila je konobu s vinotekom. Možete zauzeti stol na samim zidinama, naručiti neko od fenomenalnih Fakinovih vina iz motovunskih vinograda i uz steak ili neko rustikalno istarsko jelo uživati satima. Nakon toga prošetajte Motovunom i imat ćete osjećaj da ste bili na godišnjem. 

Bolfan Vinski vrh, Zagorje

bolfan-2

Romantična terasa vinarije Bolfan s pogledom na zelene brege i Bolfanove vinograde, možda je najljepša u Zagorju. U ugodnom rustikalnom ambijentu (ljeti možete jesti grožđe s loza zasjenjuju terasu) Bolfanov restoran priprema izrazito lokalna, tehnički precizna jela. Prava atrakcija Bolfanove terase ipak su njegova vina, posebno Aromano i Natura.

Korak, Plešivica

korak-12

Najljepši ladanjski ugođaj u Hrvatskoj trenutno možete naći u toploj sezoni u restoranu plešivičke vinarske obitelji Korak. Vera, Josip i Bernard Korak plešivički terroir kroz vina i menije prenose u fine dining kontekst, s vinskom listom koja afirmira cijelu plešivičku regiju. Korak je mjesto gdje trebate doći i ostati pola dana, prepustiti se izvrsnom servisu i uživati u sve preciznijem i originalnijem rukopisu chefa Bernarda Koraka i nevjerojatnim pogledima na Plešivicu

Carpaccio, Zagreb

carpaccio

Carpacciova terasa je jedno od središta zagrebačkog društvenog života. U Carpacciu se u tople dane sjedi doslovno u srcu grada, na Teslinoj ulici, atraktivno odjeveni konobari užurbano hodaju među stolovima za kojima se miješaju turisti i Zagrepčani, a iz restorana izlaze boce i boce talijanskih crnjaka i tanjuri puni tjestenina, velikih komada mesa i sezonskih delikatesa. Kvintesencijalno zagrebačko restoransko iskustvo.

Korčula, Zagreb

korcula-teslina

Nekoliko koraka od Capraccia u Teslinoj, Korčula na svojoj ugodnoj terasi poslužuje neka do najzanimljivijih ribljih jela u Zagrebu. Jednako je 

Dubravkin put, Zagreb

dubravkin-put-terasa

Dubravkim put već nekoliko godina prolazi krizu sa chefovima, ali apsolutno nijedan restoran u Zagrebu ne može se mjeriti s njihovom terasom. Za samo pet minuta hoda, iz strogog centra grada možete se prebaciti u elegantni, zen ambijent Dubravkinog puta na početku tuškanačke šume, naručiti bocu vina i neko jednostavno jelo i uživati u jednoj od najljepših terasa u gradu.

ManO, Zagreb

Manova terasa ima više aduta: jedinstveni ambijent zagrebačke Gliptoteke, intimnost i mir ograđene gradske terase i perfekcionističko, visoko stilizirano kuhanje chefa Matije Bogdana. Podjednako atraktivna za mirni ručak i za duge večere s puno vina. 

Baltazar, Zagreb

baltazar-restoran-zagreb-vrt

Na Baltazarovoj terasi smještenoj na maloj zelenoj livadi iza restorana, u ovo doba godine možete jesti u sjeni procvalih voćaka, bez gradske buke. Kuhanje Matije Bregeša u Baltazaru sve je bolje.

Johnson, Mošćenička Draga

r-johnson

Kvarnersko ministarstvo škampa, Johnson u Mošćeničkoj Dragi samo je naizgleda jednostavan riblji restoran. Na nevelikoj lijepoj terasi zaklonjenoj zelenilom Johnson poslužuje fenomenalnu svježu ribu i škampe, ali i iznenađujuće profinjena riblja jela uz atraktivnu vinsku kartu. 

Theatrium, Zagreb

theatrium-2021-5

Theatrium chefa Filipa Horvata ne može se jednostavno definirat jer se mijenja doslovno svaki dan, s najsvježijim sezonskim namirnicama, inspiracijama chefa, energijom pojedinog dana. Theatriumova terasa u dvorištu Zagrebačkog kazališta mladih skrivena je od ulice dovoljno za miran ručak ili večeru, ali je puna energije i dinamične, osvježavajuće atmosfere koja je čini odličnim mjestom za izlaske.  

Karijola u Vlaškoj, Zagreb

karijola

Dobra pizza na ugodnoj terasi usred grada rijetka je kombinacija u Zagrebu. Karijolina terasa u dvorištu u Vlaškoj ulici jednostavna je, ugodna i puna duha, na lijepi dan tamo jednostavno želite sjediti i nakon što pojedete pizzu i piti pivo ili vino uživajući u potpuno opuštenoj atmosferi i pogledu na male dvorišne vrtove susjednog Malog bara.

Kod Špilje, Otruševec

spilja

Špilja ima gargantuovske porcije, slab signal za mobitel, iskusne, živopisne konobare i veliku strast prema hrani, posebno prema mesu i sezonskim namirnicama. Sve što vam treba za dugi ručak na otvorenom izvan grada. Naručujte jednostavnija jela bez puno umaka i kuhanja i uživajte u golikovskoj atmosferi.

Konoba Morgan, Bracanija

morgan-terasa

Elegantna terasa s pogledom na vinariju Veralda i vinograde konobi Morgan daje specifičnu atmoferu u proljeće i ljeto. Ručkovi počinju raskošnim couvertom s domaćim muštardama i paštetama, a nastavljaju se kreativnim sezonskim kuhanjem obitelji Morgan. U sezonama tartufa i divljači Morgan briljira, a kompetentni servis će vas na terasi zadržati satima u stanju između opuštenosti i lagane euforije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.