Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Burger King ne može zatvoriti restorane u Rusiji jer njihov ruski franšizer to odbija. I nisu jedini zapadni brend u toj situaciji

burger-king-moskva

Vlasnik Burger Kinga kaže da podružnica kompanije koja upravlja s njihovih 800 restorana u Rusiji “odbija” poslušati naređenje uprave da ih zatvori.  Burger King je bio među najvećih američkim brendovima koji su, poput njihova konkurenta McDonald’sa, par dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu objavili da prestaju poslovati u Rusiji.

Vlasnik Burger Kinga, kompanija Restaurant Brands International (RBI), sada kaže da je ukinula financiranje i marketing za rusku operaciju, ali da ne može sama zatvoriti restorane zbog kompliciranih ugovora koja ima s glavnim franšiznim partnerom u Rusiji Aleksandrom Kolobovim.  

“Kontaktirali smo glavnog operatera i zatražili obustavu poslovanja restorana Burger King u Rusiji”, napisao je David Shear, predsjednik RBI-a u izjavi i pismu osoblju, prenosi The Guardian. “On je to odbio učiniti. Želimo li odmah obustaviti sve operacije Burger Kinga u Rusiji? Da. Možemo li danas provesti obustavu poslovanja? Ne.”

Burger King je jedna od brojnih zapadnih tvrtki, uključujući Marks & Spencer i hotelske grupe Marriott i Accor, koje složeni franšizni poslovi sprječavaju u povlačenju iz Rusije. RBI tvrdi da pokušava prodati svojih 15 posto udjela u ruskoj operaciji. Shear je rekao da su svi prihodi od poslovanja i njegov vlasnički udjel preusmjereni na agenciju Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

“Ne postoje zakonske klauzule koje nam dopuštaju jednostranu promjenu ugovora ili dopuštaju bilo kojem od partnera da jednostavno odustane ili poništi cijeli sporazum”, rekao je, “Nijedan ozbiljan investitor na svijetu ne bi pristao na dugoročne poslovne odnose sa slabašnim klauzulama o raskidu. Upravo zato kažemo da je to kompliciran pravni proces.”

Glavni franšizer Burger Kinga u Rusiji je Aleksander Kolobov koji operativno vodi lanac u Rusiji, a drugi partneri uključuju Investment Capital Ukraine i VTB Capital, dio državne VTB banke, druge najveće ruske banke, koja je pod zapadnim sankcijama. Shears je rekao da bi svaki pokušaj prisilnog ukidanja sada zahtijevao podršku ruskih vlasti. “Znamo da se to neće dogoditi uskoro”, rekao je. “To je također razlog zašto drugi brendovi u Rusiji sa sličnim strukturama nastavljaju raditi.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.