
Opsesija tornado omletom ne prestaje već treću godinu. Internet je pun poluuspješnih pokušaja, raspadnutih omleta, nevjerojatnih trikova i savjeta i ponekim uspješnim tornadom. Tornado omlet je specijalitet korejskih uličnih štandova.
Spiralni omlet koji podsjeća na pijavicu samo je dio jela omurice, koje je izmišljeno u Japanu i nadahnuto zapadnom kuhinjom, a otamo se proširilo u Južnu Koreju. Omurice je danas poznat po svojoj korejskoj verziji. Radi se od preprženog sitno sjeckanog povrća, šunke ili slanine, s rižom začinjenom Worcestershireom, sojinim umakom ili nekom verzijom ketchupa ili s demi-glaceom.
Riža se formira u polukuglu i prekriva spiralnim omletom. Ovaj comfort food vjerojatno ne bi postao tako popularan na YouTubeu i TikToku da ne zahtijeva posebnu tehniku pečenja omleta. Umućena jaja ulijevaju se u tavu s malo više ulja i pomoću dva štapića savijaju u efektnu tornado formu. Problem je u tome što to uopće nije jednostavno kako izgleda na snimkama na kojima tornado omlet rade korejski kuhari.
Štapići se moraju uhvatiti tako da uhvate rubove omleta i guraju ih prema centru dok kuhar okreće tavu ili omlet, svejedno. Temperatura i tajming presudni su za dobar rezultat, a to znači kompaktan spiralni omlet koji nema sirovih ni prepečenih dijelova. Pogledajte, probajte. I, naravno, objavite što ste uspjeli napraviti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.