Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako je u Moskvi izgledao početak rata u Ukrajini

michelin-moskva-g

Sinoć smo dugo razgovarali s jednim kolegom, koji je boravio u Moskvi na sam dan početka agresije na Ukrajinu, u četvrtak  24. veljače. Naš sugovornik doputovao je u glavni grad Rusije po gastronomskom poslu; te je za večeru trebao posjetiti poznati restoran Twins Garden. Nadalje, imao je dogovorene susrete s nizom protagonista ruske restoranske scene.

“Boravio sam u hotelu u strogom centru Moskve. Sjedio sam u kafiću s velikim staklenim stijenama. Odjednom, oko deset ujutro, ulice i trgovi počeli su se puniti tisućama ljudi. Prvo mi nije bilo jasno što se događa. Ubrzo smo shvatili da je riječ o prosvjednicima, koji demonstriraju protiv napada na Ukrajinu. Vrlo brzo je među prosvjednike uletjelo jako puno specijalnih policajaca. Vidio sam kako žestoko premlaćuju demonstrante, i kako ih kao vreće ubacuju u neke autobuse, koji su ih tko zna gdje odvezli. Izgledalo je strašno brutalno i potresno. Želio sam snimiti to policijsko divljanje, ali mi je kolegica, Ruskinja, rekla da sklonim mobitel, jer će policija doći i po mene.” Ispričao nam je naš ugledni kolega.

Oststak dana naš je sugovornik proveo u pokušajima da se evakuira iz Moskve. Kaže da nikada ni na jednom aerodromu u svijetu- a čovjek često putuje – nije vidio tako strogu proceduru: “Putovnicu i vizu pregledavali su mi oko pola sata, skenirali su sve stranice i na kraju još nešto provjeravali povećalom. Na aerodromu je vladala neopisiva gužva. Kad smo  napokon poletjeli, i kad smo došli negdje blizu Ukrajine i Bjelorusije, iz našeg smo zrakoplova vidjeli više ratnih aviona.” Ovaj kratki, dramatični izvještaj o početku rata u Moskvi, sadrži jednu ohrabrujući činjenicu. Već prvih sati agresije na Ukrajinu, tisuće i tisuće ljudi izašli su na ulice da bi prosvjedovali protiv rata. Što je dokaz više da se ne radi o agresiji ruskog naroda, nego ruske kriminalizirane države.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.