Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Iako su rezervacije trenutno stale, rat u Ukrajini neće bitno utjecati na hrvatski turizam. Ako se ne proširi

turizam

Veljko Ostojić, bivši ministar turizma i sadašnji predsjednik Hrvatske udruge turizma, jučer je izjavio kako se booking za ovo ljeto značajno usporio. To je nesporna činjenica, o kojoj smo pisali prvih dana rata. Neizvjesnost i užasni prizori ruske agresije sigurno ne pomažu industrijama poput turističke.

Nadalje, mnogi prekoceanski putnici gledaju na Europu kao na cjelovitu destinaciju. Za njih rat u Europi može značiti i rat u Hrvatskoj. Međutim, prilično smo sigurni da rat u Ukrajini neće bitno utjecati na hrvatski turizam. Evo zašto.

Prvo, poslije dvije godine pandemije i lockdowna cijeli svijet želi putovati, i putovat će gdje god može. Drugo, Hrvatska se nalazi južno od svojih glavnih emitivnih destinacija; Njemačke, Austrije, ali i Poljske, Češke i Mađarske. Dakle, građani tih zemalja odlaskom u Hrvatsku zapravo se udaljuju od rata. Treće, Slovenci, koji su nam iznimno važni gosti, savršeno znaju da je Hrvatska sigurna. Uostalom, građani svih europskih zemalja znaju da je Hrvatska sigurno odredište.

Broj turista iz Rusije nevažan je za najveći dio hrvatske turističke industrije, jer oni čine oko jedan posto naših ukupnih gostiju. Amerikanaca također nema mnogo, a na Kineze i Korejce ove se sezone ionako nije računalo.

Rat u Ukrajini mogao bi pogoditi jedino Dubrovnik, gdje dolaze Amerikanci ali i ponešto bogatiji Rusi. Mogao bi stradati i promet pojedinih jadranskih aerodroma, koji su očekivali dosta letova iz Moskve. No, to su ipak mali gubici.

Hrvatski bi turizam i ove godine morao  biti jedan od najuspješnijih na Mediteranu. Naravno, pod uvjetom da se agresija na Ukrajinu ne pretvori u Treći svjetski rat. Ali, onda će turizam ionako postati potpuno irelevantan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.