Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istarska sirana Vesna iz Loborike osvojila je drugo mjesto u svojoj kategoriji na Svjetskom prvenstvu sireva u Wisconsinu

wisconsin

The World Championship Cheese Contest najjače je svjetsko tehničko ocjenjivanje sireva, maslaca i jogurta. Natjecanje se održava od 1957. u Wisconsinu u SAD-u. Svake godine međunarodni panel sudaca ocjenjuje uzorke sireva iz cijeloga svijeta.

Maksimalni broj bodova je 100, a sirevi se ocjenjuju oduzimanjem bodova za tehničke mane. Ocjenjuju se okus, tijelo, tekstura, slanost, boja, finiš, pakiranje i ostale karakteristike sireva. Sirevi se dijele u kategorije i kvalificiraju unutar kategorija, a na kraju se proglađavaju apsolutni pobjednici, dobitnici zlatne, srebrne i brončane medalje s najvećim brojem bodova. 

Istarska sirana Vesna iz Loborike kraj Pule osvojila je drugo mjesto u kategoriji tvrdih miješanih sireva odležanih manje od 6 mjeseci, s visokih 98,5 bodova za sir Pegula. U toj je kategoriji pobijedila kalifornijska sirana Shooting Star.  s 99,35 bodova. 

Vesnin sir Pegula napravljen je od kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka. Siranu Vesna obitelj Grubešić je osnovala 1997. prije toga, proizvodili su sir na obiteljskom imanju i prodavali ga na pulskoj tržnici. Proizvodnju su počeli 1985. godine s jednom kozom koju su dobili na dar, a već nakon tri godine imali su 100 koza i 20 krava. 

Osim svježih i zrelih sireva Vesna proizvodi i maslac i skutu. Vesna je jedini hrvatski dobitnik na ovogodišnjem svjetskom ocjenjivanju sireva u Wisconsinu. Apsolutni pobjednik ove godine je švicarska sirana Fritzenhaus s gruyereom, drugo mjesto također su osvojili Švicarci, sirana Hansa Näfa s Appenzellerom, a treće Austrijanci Othmar Pichler and Team iz Štajerske, s Erzherzog Johannom. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.