Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Santi Planeta, vlasnik vodeće sicilijanske vinarije, sinoć je u bistrou Jadranka predstavio Mamertino, jedno od najoriginalnijih južnotalijanskih crnih vina

Planeta je uvjerljivo najvažnija sicilijanska vinarija. Planeta je osnovana sredinom osamdesetih, a prva berba, i to chardonnaya, pojavila se na tržištu 1995,.godine. Sicilijanski je chardonnay postao planetarno slavan, a Planeta, što je obiteljsko prezime a ne ime branda, počela se snažno razvijati.

Danas proizvode oko dva milijuna boca godišnje. Santi Planeta, glavni vlasnik obiteljske vinarije  Planeta, ovih je dana boravio u Zagrebu, gdje je promovirao Planetina vina od autohtonih sorti.

Veliki intervju s gospodinom Planeta objavit ćemo drugi tjedan. Poslije jučerašnjeg intervjua, uživali smo u prezentaciji Planetinih vina održanoj u popularnom zagrebačkom bistrou Jadranka.

Jadranka je, podsjetimo u vlasništvu MIVE, koja distribuira Planetina vina u Hrvatskoj. U Jadranki  se, dakle, točilo šest vina pretežno autohtonih sorti. Alastro, dobro poznat  hrvatskoj publici, šarmantni je cuvee grecanica i sauvignon blanca, s puno svježine i herbalno voćnih nota.

Etna Bianco napravljena je od carricantea, genijalne, kod nas jedva poznate bijele  sorte karakteristične po visokim kiselinama i niskom pH-u.

Etna Rosso ekspresivno je i vibrantno vino, s jako dugim mineralnim završetkom. No, carricante je veoma dobro grožđe i za tradicionalno vinificirane pjenušce; pjenušava vina od carricantea znaju biti senzacionalna.

Cometa je klasično Planetino vino, napravljeno od sorte fiano. Planetina Cometa duboko je, glatko, uljasto, kompleksno bijelo vino kojem treba puno vremena za dozrijevanje. Etna Rosso tipični je sicilijanski crnjak, proizveden od sve popularnije sorte nerello mascalese. No, najimpresivnije i najvažnije vino večeri bio je Mamertino, proizveden od poznate sorte nero d’avola, i gotovo anonimne sorte nocera.

Nocera je grožđe duboke, tamne, gotovo crne boje s iznimno visokim kiselinama, koje se uzgaja na Siciliji i u Kalabriji. Santi Planeta kazao nam je da je nocera zaslužna za posve  specifičan  karakter Mamertina. Mamertino je vino opake boje, visokog intenziteta, moćnih tanina, jakih kiselina, aroma crnog voća, crnog papra i makije, i izuzetno dugog okusa.

Planetina vina pijemo doslovno od prve berbe Chardonnaya prije skoro trideset godina, i ni jedno  nas nije toliko impresioniralo kao Mamertino. Svi koji žele piti drukčije južnotalijansko crno vino, trebali bi kušati Mamertino. Poučan Planetin tasting završio je neobičnim suhim muškatom, koji je mirisao po bademima i zelenim orasima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.