Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ukrajinske prognanike ne trebamo dočekati kao opterećenje, nego kao dobrodošle radnike u turizmu, ugostiteljstvu i drugim poslovima

kijev

Zasad nitko ne zna koliko će ukrajinskih prognanika doći u Hrvatsku. Znamo, međutim, da rat bijesni, da ukrajinski gradovi gore i da se na graničnim prijelazima prema Europi stvaraju goleme gužve. Pesimistične prognoze govore o pet milijuna prognanih Ukrajinaca kao o  najgoroj nogućoj opciji.

Hrvatska je izjavila da je zasad spremna prihvatiti 17 tisuća Ukrajinaca.  Ukrajinski prognanici nisu nikakvo opterećenje za Hrvatsku. Naprotiv, riječ je o ljudima kojima treba ponuditi da ostanu u Hrvatskoj. Niz važnih hrvatskih poslovnih sektora, od turizma do građevine, pati  od kroničnog manjka radne snage.

Ukrajina je razvijena zemlja, koja je po mnogočemu kukturno kompatbilna Hrvatskoj . Stoga bi bilo logično da se ukrajinske prognanike pokuša zadržati u Hrvatskoj i da im se ponude programi zapošljavanja uz učenje jezika, u turizmu, ugostiteljstvu, ali i svim drugim industrijama kojima nedostaje kvalificirana snaga. Hrvatska ne treba pomagati Ukrajincima samo socijalnim mjerama, nego ih mora pokušati uključiti u naše društvo i naš gospodsrski sustav.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.