Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuski restorani od danas na menijima moraju pisati porijeklo sveg mesa koje poslužuju

meso

Od danas, 1. ožujka 2022. svi restorani u Francuskoj na menijima moraju navoditi podrijetlo svog mesa koje poslužuju. U Francuskoj već 20 godina moraju isticati porijeklo govedine, mjera uvedena nakon epidemije kravljeg ludila. Proširenje mjere na svo meso u interesu transparentnosti i sljedivosti dobro je primjeno  u javnosti i restoranskoj industriji, iako neki sumnjaju u stvarni opseg ove mjere.

Francuska je obvezu isticanja porijekla svih vrsta mesa prvo uvela za supermarkete i mesnice. Sada je na redu ugostiteljstvo. Školske menze, restorani u tvrtkama, bolnicama i komercijalni restorani moraju od 1. ožujka 2022. klijentima moraju navesti u kojoj je zemlji stoka uzgojena i gdje je zaklana, to se odnosi na svinjetinu, perad, ovčetinu, govedinu i janjetinu. 

Ministar poljoprivrede i prehrane Julien Denormandie ovu je mjeru najavio u rujnu 2021. Prema podacima ministarstva, 50 posto mesa koje se konzumira u školskim menzama, primjerice, sada se uvozi. Francuski stočari i prerađivači već godinama traže da se uvede obvezno deklariranje porijekla mesa, jer se na francuskom tržištu radi s ogromnim količinama uvoznog mesa, Francuska uveze oko 4 milijarde dolara mesa godišnje. Sada kad je mjera stupila na snagu, traže da se ona uvede i za mesne prerađevine poput nuggetsa u fast food lancima i suhomesnatih proizvoda. Iako pozdravljaju novu mjeru, restorateri se pitaju gdje će pronaći vremena za papirologiju koja će pratiti deklariranje porijekla mesa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.