Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vrijedi li na vino potrošiti dvije trećine računa za ručak? Ako možete, apsolutno vrijedi

hisa-denk-vino

Naš jučerašnji račun u kaotičnom slovenskom Michelinovom restoranu Hiša Denk iznosio je oko 500 eura. Na hranu je otišlo 178 eura. Veći dio računa odnosio se na vino, i to u restoranu koji ne drži šampanjce. Logično je postaviti pitanje isplati li se toliko potrošiti na vina? Ako vam budžet dopušta i ako znate što naručujete, definitivno se isplati.

Vina nisu bila samo najbolji dio našeg posjeta Hiši Denk.  Obje butelje koje smo naručili izvrsne su same po sebi i što je još važnije, upravo se nalaze na vrhuncu forme ili mu se približavaju.

Prvo smo naručili butelju Pouilly Fume Buisson Renarda iz 2016. godine. Buisson Renard jedan je od sauvignona genijalnog Didiera Daguenaeua, najvažnijeg proizvođača loirskih bijelih suhih vina, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 2008. godine. Posao su nastavili kćerka Charlotte i sin Louis Benjamin, koji nisu kompromitirali ultimativnu kvalitetu obiteljskih vina .

Berba 2016. smatra se jednom od boljih u Puillly Fumeu u prošlom desetljeću. Uglavnom se ocjenjuje s 92 do 94 boda, uz napomenu da velika vina mogu odležavati do 2025. ili 2026. što znači da smo Buisson Renard naručili u gotovo optimalnom trenutku razvoja.

Vino je uistinu fantastično: kompleksno, dugo, vibrantno, podigrano, elegantno, izrazito  mineralno, sa slanim završetkom. Ne podsjeća na one konvencionalne masovne zeleno-voćne ili bazgaste sauvignone.  Još je uvijek posve svježe. Vrijedi barem 95 ili 96 bodova po najvišim ocjenjivačkim kriterijima. 

Buisson Renard u Hiši Denk košta 160 eura. Cijena berbe 2016, ako se još upće može nabaviti, nije manja od 100 eura, što znači da je Denkova politika marži prilično razumna.

Poslije Pouilly Fumea naručili smo Trimbachov klasični rizling Frederic Emile iz 2013. godine. Radi se o berbi koja nije bila dobra za alzaške rizlinge zbog kiše u listopadu, u vrijeme berbe rizlinga.

No, najbolji položaji ipak su dali nekoliko vrlo dobrih do odličnih vina, među kojima se ističe ovaj Trimbach nazvan po utemeljitelju moderne verzije vinarije Trimbach (prvu, staru vinariju osnovao je Jean Trimbach 1626. godine).

Prije šest godina Robert Parker ocijenio je Cuvee Frederick Emile s 92 boda, uz napomenu da može veoma dugo dozrijevati. James Suckling dao je Frederick Emileu iz 2013. 95 bodova. Vino koje smo jučer pili istodobno je sočno i mineralno, s intenzivnim bouquetom tropskog voća (mango, limeta) zaokruženim aromama petroleja tipičnima za vrhunske odležane rizlinge.

I Buisson Renard iz 2016. i Frederick Emile iz 2013. koji u Hiši Denk košta 105 eura, briljantna su hedonistička vina, koja konzumentima omogućuju da nauče ili obnove znanja o mogućnostima i smjerovima dozrijevanja sauvignona iz Pouilly Fumea i rizlinga iz Alsacea. Utoliko vrijede cijene koje smo jučer za njih platili.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.