Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ANGEL LEON, APONIENTE Moj restoran ne zarađuje ništa. Gostujem na televiziji da bih platio dobavljače

angel-leon

Nitko u svijetu visoke gastronomije ne spori da je Angel Leon jedan od najvažnijih europskih chefova. Ono što Leon radi u restoranu L’Aponiente ima gotovo posvećeni status među profesionalcima i kritičarima. Leon, međutim, upozorava na cijenu koju plaćaju restorani koji rade na najvišoj razini. “Brojke ne štimaju. U cijeloj svojoj karijeri samo sam godinu dana uspijevao poslovati iznad nule,” rekao je chef na španjolskoj televiziji.  

Aponienteov biznis model nije najracionalniji. Ima tridesetak mjesta, a u kuhinji i sali radi sedamdesetak ljudi. Leòn je poznat po ozbiljnom gastronomskom istraživanj, trenutno usmjerenom na održivu gastronomiju temeljenu na biljnim namirnicama iz mora, posebno na “morsku pšenicu”, zosteru marina koju planira uzgajati. Golemi troškovi koje stvara njegov pristup, kaže Leon, prisiljavaju ga da često gostuje na televiziji.

Cijene restorana vruća su tema u Španjolskoj nakon što su  Dabiz Muñoz i Dani Garcia povisili cijene degustacijskih menija u svojim restoranima radi “održivosti ljudi” odnosno boljih plaća za zaposlenike. Angel Leon nije povisio cijene nego je otišao u Top Chef. Na televiziji CanalSur sudit će su 13 epizoda ove sezone. Leon misli da javnost daje preveliku važnost chefovima.

“Za razliku od mog oca hematologa, ja ne spašavam živote,” kaže Leon. No često pojavljivanje chefova u medijima ne smatra ni ispraznim niti suvišnim. Naprotiv, tvrdi da je to realnost, jer chefovi “trebaju honorare kako troškove visokih standarda svojih restorana ne bi prebacivali na goste”. Osim Top Chefa, Leon je snimio i seriju o morskoj hrani i danas je vrl poznato televizijsko lice u Španjolskoj. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.