Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bolt je proglasio ‘najbolje’ restorane u Hrvatskoj. Kao i Woltov, izbor je tragikomičan

bolt-g

Bolt Food Nagrade za 2021. dodijeljene su prvi put u Hrvatskjo, restoranima koji surađuju s Boltom, na temelju podataka o dostavama i glasova korisnik servisa. Riječ je o još jednom bizarnom, zapravo jednako urnebesnom izboru kao Woltov. Ostavimo po strani lažno moraliziranje o kupovnoj moći i neobrazovanosti publike. Zanemarimo na trenutak i bizarnost korisničkih izbora (TripAdvisor je mali etno sendvič bar svojedobno proglasio najboljim restoranom u Zagrebu). Problem Boltova i Woltova izbora jest što nijedna iole ozbiljna firma, bez obira na metodologiju izbora, uz ovakvu listu ne može stavljati pojam “najbolji”. 

Pogledajmo, primjerice, neke od deset kategorija Boltova izbora, nazvanog Zlatna brokula. Omiljeno odredište lokalnog stanovništva – Zrno Bio Bistro. Provjereno veganski restoran – Simple Green by Jelena. Skriveni dragulj -‘restoran’ Krojačnica, zapravo fast food s generičkim sendvičima i burgerima. Zvijezda u usponu – Imenso Sushi. Favorit za ručak – Remi Food.

Ni sam Bolt u svojim kategorijama ne spominje pojmove koji bi ukazivali na kvalitetu, već ukazuju na neke specifične afinitete i ponašanja njegove publike. Ali tvrdi da nagradu dodjeljuje “za izvrsnu gastronomsku ponudu koja, uz vrhunsku hranu, pruža i zanimljiva kulinarska iskustva iz cijelog svijeta”.

Restorani mogu biti popularni iz raznih razloga i ničiju popularnost ne treba podcjenjivati. Ali kad ljudima tvrdite da je neka opskurna kvartovska gostiona s osrednjim roštiljem nešto najbolje što hrvatska restoranska scena nudi pa makar samo u dostavi, ili ismijavate svoju publiku ili namjerno degradirate svoj brend. 

Veliki dostavni servisi se masovno koriste i zato raspolažu dragocjenim podacima o navikama i ukusima građana. Umjesto da objavljuju tragikomične liste ‘najboljih’ restorana u zemlji u kojoj se vrijednosne kategorije ionako ne poštuju dovoljno, Wolt i Bolt bi nam puno više koristili kada bi objavljivali relevantne, ozbiljne analize potrošačkih navika i tržišta restoranske dostave kao što to čine njihovi konkurenti u svijetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.