Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vrsarski Trošt je velika narodna institucija istarske restoranske scene, s dobrom hranom

Kod Trošta u vrsarskoj marini nismo bili najmanje pet godina. U nedjelju ujutro sjetili smo se da nam je negdje oko Božića jedan od najuglednijih istarskih maslinara ispričao kako je u Troštu fenomenalno jeo. Pa smo odlučili probati i nismo se razočarali.

Došli smo oko jedan. Prostrane Troštove blagovaonice već su bile solidno popunjene. Sat vremena kasnije restoran je bio prepun uglavnom lokalnih gostiju.

S obzirom na to da Trošt pretežno prodaje oboritu ribu, rakove i školjke, impresivno je da toliko mnogo domaćih ljudi dolazi jesti hranu koja po definiciji ne može biti jeftina. No, Trošt je očito velika narodna restoranska institucija koja ne živi samo od turista.

Budući da upravo traje sezona rakovica, za predjelo smo naručili rakovice, koje Trošt priprema na tri bazična načina: možete dobiti čisto bijelo meso, pomiješane bijele i smeđe dijelove ili odvojeno  bijelo i smeđe.Bijelo je meso bilo uzorno čisto, slatko i bogato, a smeđi dijelovi raskošno aromatični.

Zatim smo iz vitrine u kojoj su se još nalazile velike orade, kovači i nešto manji listovi, izabrali nekoliko trilja od kamena. Trilje su bile perfektno pečene, pune joda i poslužene s precizno kuhanom blitvom s krumpirom. Ovo ističemo zato što u mnogo restorana blitvu prekuhaju do nejestivosti.

I ti je bilo to: jednostavan, čist, vrlo ukusan riblji ručak bez pogrešaka u kuhanju i servisu, premda je u restoranu vladala golema gužva.

Gužvi usprkos, konobar je paru za susjednim stolom bez žurbe miješao tartar biftek. Ovakvo, jedino ispravno posluživanje tartar bifteka veliki je plus za Trošt, jer danas više skoro nitko ne priprema tartar biftek za stolom.

Među minuse svakako spadaju prosječno ulje, grozan “balsamico” loš kruh i pomalo beskarakterni ovčji sir.

Interijer je nažalost zastario i dosadan. Kod Trošta je puno ugodnije sjediti na lijepoj velikoj terasi iznad brodova, koja zimi ne radi.

Vinska karta sadrži etikete niza najvažnijih istarskih proizvođača. Na čase toče dobar Kabolin pjenušac Re, a pili smo i izvrsnu Kozlovićevu Selekciju iz 2018. i zbilja sjajno strukturiranu  Benvenuti malvaziju Anno Domini iz iste berbe. Veoma ukusan riblji ručak u Vrsaru platili smo oko 1400 kuna.

TROŠT

Marina u Vrsaru

HRANA -4/5 VINA +3/5 SERVIS -4/5 INTERIJER 2/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.