Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BAD VEGAN Dobili smo prvu true crime seriju o restoranima. Nevjerojatna priča na Netflix stiže 16. ožujka

bad-vegan

Sarma Melngailis bila je veganska kraljica. Divna kontradikcija ove rečenice na engleskom se nažalost gubi, ali to ovu priču, konačno ispričanu Netflixovim dokumentarističkim manirizmom, ne čini ništa manje zanimljivom. Autori čuvenog Tiger Kinga i novijeg Tinder Swindlera snimili su četiri epizode o propasti i uhićenju Sarme Melngailis, njujorške restoraterke, pionirke plant based pokreta i žene koja je zbog pogrešne ljubavne veze završila u zatvoru s nadimkom “veganski Bernie Madoff.” 

Sarmin veganski raw food restoran Pure Food and Wine, jedini takav u New Yorku, bio je centrala woke celebrityja. Woody Harrelson, Owen Wilson, Chelsea Clinton top modeli, Katie Holmes, Alec i Hilaria Baldwin, jogiji, gastro inflluenceri…bili su stalni gosti. Sarma je i sama bila celebrity, uspješna, bogata i na vrhu trendova punih 12 godina.

Onda je 13. siječnja 2015. osoblje napustilo restoran optužujući Sarmu da ih potkrada. U svibnju, Sarma i njen partner Anthony Strangis nestali su iz New Yorka. Godinu dana kasnije, uhićeni su pod teškim optužbama: izvlačenje najmanje dva milijuna dolara iz restorana, potkradanje osoblja i prevara investitora.

Sarma i Anthony krali su novac iz Pure Food and Winea i Sarmine firme za razvoj juice barova One Lucky Duck i trošili na luksuzan život i kockarnice. Da stvar bude gora, policija je Sarmi, slavnoj promotorici zdrave hrane, ušla u trag dok je s Anthonyjem naručivala pepperoni pizzu negdje u Tennesseeju. Istina je, pokazalo se, bila još luđa.

Sarma je čini se sve radila pod kontrolom Anthonyja Strangisa (notornog mitomana, prevaranta i pljakaša otkrit će se kasnije), koji ju je uvjerio da nju i njenog psa – može učiniti besmrtnima. Ili je ipak Strangis trebao poslužiti kao paravan za Sarmine financijske malverzacije, ljubavnik na kojega će u pravom trenutku svaliti policiju i američko pravosuđe a ona pobjeći s novcem.

Dokumentarac pokušava istražiti što je prava istina u šumi teorija zavjere, koje su njihovu vezu pratile od prvoga dana. Ali čini se da ništa o Sarmi Melngailis ne može završiti bez novog misterija. Kroz niz intervjua sa Sarminim prijateljima, kolegama i bivšim zaposlenicima, priča kroz seriju skreće u neočekivanom smjeru, neke se bizarne istine otkrivaju pred kamerama, neki ljudi koji tvrde da dobro poznaju junakinju shvaćaju da to baš i nije tako. U svakom slučaju, ako vas zanimaju restorani i true crime, Bad Vegan izgleda bogomdan za bjedno kraće ingeanje. Stiže 16. ožujka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.