Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

IZVJEŠTAJ Biljne imitacije mesa samo u SAD-u su poštedjele život 630 tisuća životinja

angus

Puno se raspravlja o potencijalnom utjecaju veganskih imitacija mesa na potrošačke navike, okoliš i prehrambenu industriju, ali još nema dovoljno egzaktnih mjerila. Veganske opcije burgera, steakova, ribljih fileta, ušle su i u najveće svjetske lance poput McDonald’sa i Burger Kinga, sve do Michelinovih restorana (Disfrutar proizvodi vlastita rješenja recimo). Jedno od istraživanja na ovu temu nedavno je objavila neprofitna organizacija World Animal Protection.

Njih je, naravno, zanimalo koliko je životinja manje ubijeno zahvaljujući novim tehnologijama i popularnosti biljnih alterantiva ali i taj je podatak, koliko god jednodimenzionialan dragocjen. U njihovu se izvještaju, dakle, tvrdi da je zahvaljujući veganskim burgerima i ostalim izumima samo u Americi ubijeno 630.000 životinja manje. To uključuje više od 211.000 svinja, 77.000 krava i 350.000 kokoši.

Naglašavaju da u procjeni dobrobiti uzgojenih životinja nisu uzeli u obzir efekte veganskih imitacija jaja i mliječniih proizvoda.  Za jaja je zato podatke izračunala tvrtka Zero Egg, specijalisti za proizvodnju biljnih imitacija jaja. Prema njihovom izvještaju oko 4300 kokoši nesilica spašeno je od eksploatacije zahvaljujući ovoj kategoriji proizvoda. 

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

IZVJEŠTAJ Biljne imitacije mesa samo u SAD-u su poštedjele život 630 tisuća životinja

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min