Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROSVJED Konobar iz VIP lože San Sira utrčao na utakmicu Intera i Milana.’Gosti nas tretiraju kao robove’

san-siro

Prošle subote, desetak minuta prije kraja derbija Intera i Milana na stadionu San Siro, u teren je utrčao mladić. Brzo su ga izbacili, dobio je petogodišnju zabranu ulaska na sve sportske događaje u Italiji. Talijanski novinari su ga pronašli da čuju njegovu stranu priče. I dobro da su ga potražili, jer nije riječ o ostrašćenom navijaču ni egzibiocionistu, nego o konobaru iz VIP lože San Sira koji je na teren utrčao u znak prosvjeda protiv tretmana zaposlenih na stadionu.

Alessio Guidotti ima 21 godinu i živi s majkom u milanskoj četvrti Barona, u socijalnim stanovima. “Moramo se truditi da preživimo, nije to igra,” rekao je novinarima portala Fanpage.it. Alessio je radio kao konobar u VIP ložama San Sira. Kaže da radnog vremena gotovo da nije bilo, da su plaće male, a prekipjelo mu je kad su se gosti te subote prema njemu ponašali kao prema robu.

san-siro-loza

“U subotu prije utakmice užurbano sam posluživao goste. Kroz veliko staklo u loži vidi se cijeli stadion. Kad su igrači izišli na teren zastao sam na trenutak, a gost se izdreao na mene: ‘Ti si ovdje da služiš, a ne da nam smetaš i gledaš utakmicu. Kad ćeš donijeti hranu?’  Nisam mu odgovorio jer sam profesinalac, konobar, ali o njegovim sam riječima razmišljao cijeli dan. Postalo mi je kristalno jasno: ja sam jedan od onih najnižih koji služe one najviše.” Deset minuta prije kraja utakmice, nakon što je sredio stolove i zatvorio salu, Alessio je skinuo kravatu i odlučio utrčati na travu.

“Napravio sam scenu ali nisam nikoga povrijedio,” kaže, “Oni su mene ozlijedili, izudarali su me šakama, dobio sam udarac u nos, još ne osjećam mirise. Malo me boli i glava jer sam se udario dok su me čupali za kosu.” Alessio je kažnjen za upad na teren i idućih pet godina ne smije ući ni na jedan stadion. Ipak, zadovoljan je jer se njegova poruka čula: “Nitko ti nema pravo govoriti što si, ne prihvaćajte to. Ni ne pomišljajte da ste nešto niže i manje od nekoga samo zato što radite za njega. Svatko za nekoga radi i ako želimo da ovo društvo napreduje moramo se međusobno poštovati.” 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.