Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022 MARJAN SIMČIČ Gledamo li unaprijed, u kontekstu klimatskih promjena, rebula je sorta budućnosti

marjan-simcic

Četiri su razloga zbog kojih je Marjan Simčič jedan od najvažnijih slovenskih i regionalnih vinara u zadnjih barem pedeset godina. Prvo, Simčičeva su vina zastupljena u nizu vodećih svjetskih restorana s bezbroj Michelinovih zvjezdica. Simčič tako afirmira i svoja Brda, ali i cijelu slovensku vinsku industriju.

Nikad nijedan vinar s ovih prostora nije uspio ući na vinske liste tako velikog broja vodećih europskih restorana, a ni izvan Europe ne stoji loše. Drugo, Simčičeva vina dobivaju izvrsne ocjene: od najviših Decanterovih priznanja za slatki Leonardo, do lanjskih 100 bodova Luce Gardinija za Chardonnay Opoku.

Treće, Simčič je čovjek s beskompromisnim i uglavnom točnim vizijama: među prvima je prestao koristiti barrique za bijela vina, među prvima je prešao na prirodni sustav uzgoja grožđa i proizvodnje vina, među prvima je počeo koristiti drvena jaja koja zadnjih godina polako postaju standard, među prvima je, i to je vjerojatno najvažnije, razumio da prirodna vina moraju biti elegantna a ne puna tehničkih pogrešaka.

DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022

I četvrto, Marjan Simčič je pokretanjem masterclassa Brda Home of Rebula u Goriškim brdima jednu malu sortu i jednu malu regiju, Brda sa slovenske i Collio s talijanske strane granice, upisao na svjetsku kartu velikih vingorada i velikih vina.

U zadnjim danima svakog kolovoza Brda se pretvaraju u svjetsko središte vinskih medija, koji kasnije s nevjerojatnim entuzijazmom izvještavaju o svemu što su doživjeli u romantičnim zelenim brežuljicma oko Simčičeva Cegla. A sama organizacija Seminara rebule nedostignut je primjer, ne samo u regionalnim okvirima, kako trebaju izgledati ozbiljne  i ambiciozne vinske smotre.

Marjan Simčič je spiritus movens modernog i odgovornog vinarstva i vinogradarstva u srednjoj Europi.

Zašto vam je rebula posebno važna? 

Rebula je najstarija sorta, koja se u našoj regiji održala od 13. stoljeća i daje zaista sjajne rezultate. 

Zašto je rebula važna za Brda? 

Na sortu rebula otpada 22 posto sveg uzgoja grožđa u Brdima. Kao što sam rekao, preživjela je sve ove godine i ovaj terroir joj zaista odgovara. Gledamo li u naprijed, posebno u kontekstu klimatskih promjena, rebula je sorta budućnosti. Izdražava visoke temperaturne šokove i ne pati od suše, njen korjenski sustav ide u dubinu i do 12 metara. Najbolje rezultate daje na siromašnoj zemlji, koju u Brdima zovemo Opoka. Sorta Rebula ima sazrijeva kasno, u listopadu, i u ekstremno toplim godima ne postiže visoke alkohole, zadržava svježinu i mineralnost.

Kakvi se sve stilovi vina mogu proizvesti od rebule? Rebula je zaista interesantna, jer ima mnoštvo ekspresija. Neki prave pjenušava vina, ima jako dobrih klasičnih vina, odležanih vina i izvrsnih maceriranih vina. Rebula je dobra i za različite kupaže. Od nje se mogu proizvesti izvrsna slatka vina od prosuđenih bobica. 

Koje su glavne značajke vašeg terroira?

Terroir u Brdima ima specifičnu klimu, ovdje se spajaju Mediteran i Alpe. Možda najsnažniji pečat vinima daje tlo, lapor, sediment mora koje je tu nekad bilo. U brdima se takvo tlo zove Opoka. Puno sunčanih dana, mineralnost i slanost Opoke i utjecaj Alpi sa sjevera koji je zaslužan za kiseline, vinima i Brda daju posebnu kompleksnost. 

U kojim je stilovima rebula najuspješnija? 

Teško mi je to reći, jer sve ovisi o stilu vina i položaju vinograda. Naš najstariji cru vinograd Rebule koji se zove Medana Jama Cru, zasađen je u vrijeme mog oca. Taj vinograd zasađen na Opoki danas ima 65 godina i daje nam zaista najbolju kvalitetu grožđa. Kvaliteta Rebule uvelike ovisi o terroiru, nadmoskoj visini, nagibu brežuljaka, osunčanosti, sastavu zemlje…najbolji je lapor, Opoka. Naše najbolje ocijenjeno vino od rebule je Rebula Opoka napravljena od grožđa iz ovog najstarijeg vinograda. 

Obitelj Simčič

Jesu li rebule gastronomska vina? 

Jesu. Rebule su izrazito gastronomska vina. Različiti stilovi idu uz različita jela. 

Što bismo trebali jesti uz rebule? 

Uz klasičnu svježu rebulu idu lagana predjela i apsolutno riba.

Rebula je aromatski neutralna a ima lijepu kiselinu i mineralnost, tako da se lijepo spaja i s morskim predjelima. Rebule koje su fenolnije zbog produljene fermentacije, poput naših Rebule Opoka i Rebule Cru Selection, izvrsno idu uz paste sa tartufima i gljivama, dobre su i uz neko lakše bijelo meso, patku ili veću pečenu ribu. Mogu se piti i samo uz sireve, ne previše pikantne i malo dulje odležane. 

Mogu li rebule dobro stariti? 

Mogu, ali i tu sve ovisi o stilu. Neke rebule mogu odležavati zaista dugo, posebno one s duljom maceracijom i dobrim kiselinama. Da sada otvorimo bocu Rebule Opoka 2006. bila bi u izvrsnoj kondiciji. 

Povijest Vinarija Simčič postoji jo od 1860 godine. Marjan Simčič predstavlja petu generaciju obiteljskih vinogradara i vinara, a njegov sin Leonardo koji će ga naslijediti, šestu generaciju.

FACT BOX

Površina vinograda 24 hektara, od toga 7 pod rebulom. 14 hektara nalazi se sa slovenske, a 10 s talijanske strane granice.

Godišnja proizvodnja  Oko 130 000 butelja godišnje

Najvažnija vina Rebula Opoka, Sauvignon Blanc Opoka, Pinot Grigio Cru Selection, Leonardo, desertno vino od sušenih bobica rebule, najbolje ocijenjeno Simčičevo vino

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.