Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čini se da svijet opet jako voli Cognac. Lani je prodano više od 200 milijuna boca

cognac

Na hrvatskom tržištu još uvijek pomalo stidljiv usporedimo li ga s ostalim velikim pićima, konjak na globalnom tržištu gazi velikim koracima. U 2021. prodano ga je u vrijednosti 3,2 milijarde eura, što je gotovo jednu trećinu (31%) više nego u prethodnim godinama.

Iako ga pijemo već godinama s velikim užitkom, i nama se u zadnje vrijeme pažnja usmjerila rastućim zvijezdama poput whiskyja i ruma. Vrijeme je za popravni ispit.

Konjak je piće uspona i padova. Kroz svoju povijest došao je gotovo do gašenja, pretrpio i prirodne (filoksera) i poslovne (loš management) krize veće nego ijedno drugo piće. Ipak, predaje nikada nije bilo, i svaki puta bi se nakon krize popeo više nego prije.

Nakon ukupnog pada 2020. godine, Martellu je prdoaja pala čak 26,6 posto, prošla 2021. godina ostvarila je neočekivano visoke rezultate. Ukupna prodaja značajno je nadmašila i predpandemijske brojke, što je više nego dobrodošlo iznenađenje u samoj industriji cognaca. Konkretni brojevi su ovakvi.

Ukupno je u 2021. godini prodano 223,8 milijuna boca (!) što je rast od 16,2 posto. Financijski, to je promet od 3,2 milijarde eura uz rast od gotovo 31 posto. Vodeću poziciju tradicionalno drže SAD s rastom na čak 115 miljuna prodanih boca u 2021. godini, što je više od polovice ukupne svjetske prodaje.
No pravi hit je Kina, s nevjerojatnim skokom od velikih 56 posto ili 34 milijuna boca, što je danas čini drugim svjetskim tržištem za Cognac.

Moramo biti svjesni kako industrija Cognaca živi od izvoza koji čini iznad 97 posto ukupne prodaje dok domaće tržište, Francuska, čini samo nešto manje od 3 posto prodaje, što i nije tako malo ali svakako nedovoljno za preživljavanje industrije. Francuzi jednostavno oduvijek više vole armanjak i škotski viski.

Trend zadnjih desetak godina donio je rast prodaje baznih VS izdanja i imidž komercijale koju iz boce truse reperske zvijezde. Također, moramo mijenjati i uvriježeni pogled na konjake kao pića koja se pijuckaju isključivo iz velikih balonki dok smo zavaljeni u masivnu kožnu fotelju. 80 posto konjaka danas se konzumira u koktelima. 

No, usporedimo li rast prodanih boca i financijske rezultate, potpuno je jasno da je osjetno narasla i prodaja nešto skupljih boca. A to nas posebno veseli.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.