Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JELO MJESECA Cacio e pepe chefa Filipa Horvata uvjerljivo je najbolja tjestenina u Zagrebu

Običaji nalažu da se u siječnju jede malo suzdržanije kako bismo se oporavili od gotovo neizbježnog prosinačkog prejedanja. Budući da vjerojatno ne postoji ozbiljno jelo, koje je toliko minimalističko kao pasta cacio e pepe, logično je da smo te špagete s dva do tri sastojka proglasili jelom mjeseca.

No, cacio e pepe nije jednostavan recept. Kao i skoro svaki uspjeli iskaz minimalizma, cacio e pepe zahtijeva maksimalnu preciznost i koncentraciju.

Pasta cacio e pepe sastoji se od grubo mljevenog ili tucanog crnog papra i pecorina romana (pecorino se može pomiješati s parmezanom). Upojedinim se receptima dodaju maslac ili maslinovo ulje. Serious Eats predlaže da se dio papra prvo lagano preprži, da bi se pojačale arome. Lidia Bastianich koristi samo sir i papar, bez dodatnih masnoća.

Poanta umaka cacio e pepe jest u uspješnoj emulzifikaciji sira s vodom u kojoj se kuhala tjestenina. Umak mora biti tekuć, a istodobno raskošno kremast i bogat, s naglašenom oštrinom papra.

Filip Horvat, vlasnik i chef zagrebačkog Theatriuma, kuhao je perfektan cacio e pepe u Ab Ovu, svom prvom samostalnom restoranu. Jučerašnja verzija u Theatriumu činila nam se još malo virtuoznijom zbog dva razloga.

Prvo, čvrsti, uvijek savršeno skuhani špageti koje gospodin Horvat sam izrađuje vjerojatno su najbolja pasta u Zagrebu. Drugo, umak je bio baš uzorno emulzificiran, potpuno gladak, bez ijedne grudice sira, svilenkast, vrlo bogat, a opet gotovo lagan. 

Cacio e pepe u Theatriumu, uz koji smo pili fenomenalan Loimerov Grüner veltliner iz 2013. najfinije je jelo od tjestenine koje se trenutno priprema u Zagrebu. Cacio e pepe nije na stalnom Theatriumovom jelovniku; radi se o nekoj vrsti dnevne ponude, no ako imate sreće i naiđete na ovu izvrsnu pastu, zaista ćete uživati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.