Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Deprimirajući slučaj Stefana Cosattinija, koji je jednom bio jako ozbiljan chef

cosattini-stefano (1)

Stefana Cosattinija upoznali smo u zagrebačkom Intercontinentalu u drugoj polovici devedesetih godina. Tada mladi talijanski chef kuhao je u resoranu Allegro, koji se nalazi na uličnoj strani Intecontijeva prizemlja s pogledom na Savsku cestu.  Allegro je bio briljantan. Definitivno jednan od najboljih hrvatskih restorana onog vremena. Cosattini je prvi u Zagreb donio dašak Michelinovih kriterija.

Allegro nažalost nije dugo trajao, što nije bila Cosattinijeva greška. Intercontinental je počeo prolaziti kroz gadno razdoblje vlasničkih promjena, koje su prvo dovele du gubitka licence i pretvaranja u Westin, a zatim do potpunog urušavanja tog svojedobno luksuznog i dobrog hotela.

Cosattini se ponovno pojavio na vrhu zagrebačke gastro scene kad je u Frankopanskoj, u prostoru gdje je počeo Marcellino, otvorio veoma dobar talijanski restoran Incontro. Incontro je nažalost trajao još kraće od Allegra. Poslije Incontra chef Cosattini odradio je dobru sezonu ili dvije u Duvravkinom putu, da bi zatim nezaustavljivo krenuo prema dolje.

Neko je vrijeme kuhao u prilično beznačajnoj tratoriji u Bogovićevoj, gdje hrana nije bila loša ali je bila nedovoljno ambiciozna za chefa s Cosattinijevim rezimeom. Zatim za njega nismo čuli godinama, dok ga vlasnici zagrebačkog hotela Le Premier 2017. godine nisu angažirali kao F&B direktora i glavnog chefa.

Le Premierov restoran stalno je zjapio prazan, a Cosattini katkad nije dopuštao gostima da dođu na ručak ili večeru, doslovno izmišljajući da su svi stolovi rezervirani.  Ovaj podatak dovoljno govori o  Cosattinijevom povjerenju u Le Premierovu hranu.

Lanjskog je proljeća Stefano Cosattini otišao u Istru, gdje je postao F&B menadžer lošeg hotela Nautika u Novigradu, smještenog preko puta restorana darovite chefice Marine Gaši.

Danas smo, međutim, doznali da je Cosattini na odlasku iz Nautike. Naslijedit će ga lokalni profesionalac koji zadnjih pet godina iza sebe ima niz uspješnih projekata. Stefano Cosattini bio je vrhunski chef, čija se karijera već petnaest godina brutalno urušava . Šteta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.