Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Orient Express vraća se u Hrvatsku. Ovoga puta ne u Zagreb već u Split

orient-express

Kako se slavonsko selo Strizivojna našlo u krimiću velike Agathe Christie? Tako što se u njenom legendarnom romanu Ubojstvo u Orient Expressu dogodilo u vlaku, koji je početkom 20. stoljeća pronosio visoki luksuz i avanturu od Istanbula do Pariza. Orient Express prolazio je preko Atene, Zagreba i Venecije. Zbog njega je uz zagrebački željeznički kolodvor izgrađena Esplanade, i 90 godina kasnije najbolji hotel u Hrvatskoj.

Orient Express, taj bezvremeni predstavnik dobrog života, nestao je sa svjetskom financijskom krizom 2009. Ovih dana objavio je da se vraća s novim itinererom La Dolce Vita, u kojem će ponovno stajati i u Hrvatskoj. Ovoga puta, međutim, njegova stanica neće biti u Zagrebu već u Splitu.

Orient Express danas je najjači brend hotelske grupe Accor. La Dolce Vita prve će putnike voziti početkom 2023. godine, u šest vlakova i na tri ikonografske rute: od sjevera do juga Italije kroz 14 regija, od Rima do Pariza, u Istanbul i u Split. Putnici će u Rimu moći odsjesti u prvom Orient Express hotelu, Minervi, koji će biti otvoren 2024. 

La Dolce vita itinerer inspiriran je, naravno, 60-tima u Italiji, jedinstvenim periodom idealno utjelovljenim u Fellinijevom filmu s Marcellom Mastroiannijem i Anitom Ekberg. Danas, kada putujemo kao bezlična masa probijajući se kroz pandemijske protokole, low cost letove i presjedanja na aerodromima, romantična, spora putovanja Orient Expressom možda imaju više smisla nego ikad. Ne znamo samo kako će se njegovi putnici osjećati kad iz tako luksuznog vlaka iziđu na zapušteni splitski željeznički kolodvor.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.