Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Njemačka želi uvesti nove, puno strože oznake o dobrobiti životinja na prehrambene proizvode

meso-diskont-supermarket

Je li ovo možda budućnost industrije hrane? Ovim istodobno znatiželjnim i nervoznim pitanjem svjetski su mediji dočekali novog njemačkog ministra poljoprivrede Cema Özdemira kad se početkom siječnja predstavio u Bundestagu. Zašto s ovim pitanjem? Zato što je Özdemir vegetarijanac.

Ministrov osobni izbor ne bi trebao imati veze s njemačkom poljoprivrednom politikom koju bi trebao kreirati i voditi. Ali u vrijeme kad Europska unija mijenja alokacije milijardi eura u korist organske poljoprivrede a kampanje za nove prehrambene piramide bazirane na biljnoj hrani dominiraju medijskim prostorom, Özdemirovo vegetarijanstvo nema samo medijsku težinu.

Jedna od prvih mjera koju je najavio izazvala je jednaku pažnju kao njegovo vegetarijanstvo. Özdemirova vlada, koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberala, na sve proizvode životinjskog porijekla želi uvesti oznaku o dobrobiti životinja. Oznaka bi pokazivala u kakvom je tretmanu bila stoka i perad od čijeg su mesa, mlijeka i jaja ti proizvodi napravljeni.

Kako prenosi njemačko izdanje Euractiva, Özdemir je u Bundestagu rekao da će oznaka biti obvezna i da je žele uvesti do kraja ove godine, a nacrt zakona u parlament uputiti “što je prije moguće”. Vijest je unervozila njemačku prehrambenu industriju, ali državna tajnica Silvia Bender smirila je stvar najavljujući “pragmatičan” i vrlo postupan pristup.

“Ovo moramo gledati kao okvir koji se mora razvijati. Uvođenje oznake za sve proizvode odjednom tehnički je neizvedivo,” rekla je Bender. Njemačko ministarstvo poljoprivrede napravit će listu proizvoda s prioritetima označavanja. Prvi na listi mogli bi se naći proizvodi koji se sastoje isključivo od mesa i sastojaka životinjskog porijekla, poput kobasica, sira i slično.  U konačnici, svi proizvodi sa sastojcima životinjskog porijekla, poput smrznutih pizza, trebali bi imati oznaku o dobrobiti životinja.

Prvi problem na koji bi njemački plan mogao naići je Europska unija, točnije propisi koji uređuju unutarnje tržište EU. Prema presudi Europskog suda pravde u Luksemburgu od 2020, članice EU smiju uvoditi vlastite obvezne deklaracije samo ako to mogu opravdati konkretnim razlozima, recimo zaštitom javnog zdravlja ili sprečavanjem prevara.

EU trenutno radi na novim pravilima deklariranja u sklopu nove poljoprivredne strategije Od farme do stola. Ta su pravila, uvelike zahvaljujući njemačkim političarima u Komisiji, posebno detaljna u označavanju porijekla mesa. Europska komisija ne voli samostalne inicijative članica u politici hrane, jer smatra da njima potencijalno remete jedinstveno EU tržište. Zemlja koja, primjerice, potiče supermarkete da privilegiraju domaće proizvode automatski diskriminira druge članice koje izvoze u nju.

Njemačka vlada planira uvesti obvezne oznake samo za proizvode koji se proizvode u Njemačkoj, a dobrovoljne za uvozne proizvode.  Udruge za zaštitu proizvođača pozdravile su odluku ali upozoravaju da samo označavanje načina uzgoja nije dovoljno.

Privatne oznake koje se trenutno koriste u njemačkoj imaju sistem gradacije tretmana životinja u četiri stupnja, ovisno o smještaju životinja, prostoru koji imaju na raspolaganju, prehrani i slično. Upozoravaju i da treba pojačati stalne kontrole, jer kupci inače neće vjerovati oznakama. Zahtijevaju puno jače kontrole porijekla mesa i deklariranja porijekla. Predlažu takozvanu 5-D (pet puta Njemačka) regulativu koja bi jamčila da je hrana na kojoj piše da je proizvedena u Njemačkoj zaista proizvedena tamo, od rođenja životinje do gotovog proizvoda.

Njemačko ministarstvo poljoprivrede tvrdi da neće kretati od nule već će u novi sistem ugraditi najbolje dijelove postojećeg. Svoj plan označavanja proizvoda životinjskog porijekla promovirat će i na razini Europske unije, prvenstveno radi usklađivanja ali najavljuju i da će svoj pristup promovirati kao poželjan u budućem EU zakonodavstvu.

Problema je još puno, na EU deklaracijama i u njemačkom planu, jedan od većih su inflacija i očekivana energetska kriza, i to što je njemačka vlada najavila nove oznake ali ne i financijski paket za prilagodbu. U svakom slučaju, čini se da vrijeme prodaje najgoreg jeftinog mesa iz trećih zemalja ili s kriminalnih farmi iz EU, prepakiravanja i lažnog deklariranja polako prolazi. A je itekako relevantno za mnoge proizvođače i trgovce u Hrvatskoj. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.