Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto ovih šest kolača ne bi trebalo kupovati u slastičarnama

kremsnita

Premda su bolja vremena za hrvatske gastronomske slastičarne prošla prije pet ili šest godina, pojedini slastičarski kolači skoro su svugdje i uvijek sasvim solidni. 

Prilično je sugurno kupovati razne savijače, osobito sezonske. Specijalizirane slastičarnice nude po tridesetak vrsta baklava, a macaronsi su postali toliko popularni da se u zaista golemoj ponudi pronađe i nešto dobrih. Međutim, neki svojedobno najomiljeniji slastičarski kolači iz godine u godnu sve su gori. Evo zašto bi ih trebalo izbjegavati.

1. Kremšnite

kremsnite

Jednom davno, kremšnite su bile najprodavaniji ili jedan od najprodavanijih kolača u zagrebačkim slastičarnama. Danas to više nisu, ali većina slastičarni i dalje ih redovito drži. I skoro sve su loše, s blijedom katkad umjetnom kremom, često punom grudica. Kremšnite su loše jer se pripremaju nepažljivo i jer se food cost drži na najnižoj mogućoj razini.

Umjesto da se maltretirate sa slastičarskim kremšnitama, probajte ih napraviti kod kuće. Budući da smrznuto lisnato tijesto sasvim dobro funkcionira, sve što vam preostaje jest da skuhate kremu i pazite na tijesto dok je u pećnici. Uz malo preciznosti i fokusiranosti, vaše će kremšnite ispasti neusporedivo bolje od slastičarskih.

2. Kesten pire

orijent-kesteni-jabuka

U našim slastičarnama kesten pire uglavnom se svodi na ružne suhe mrvice ili komadiće mase od kestena koja se prodaje u veletrgovinama za slastice i preko weba. Dobar kesten pire može se povremeno dobiti jedino u restoranima. Ledov kesten desert, premda je postao presladak, neusporedivo je bolji od 95 posto slastičarskih kesten pirea.

3. Indijaneri, šamrolne, šampite

sampite

Problem svih ovih starinskih slastičarskih kolača s bijelom kremom jest da se njihove recepture temelje na baš nezdravo golemim količinama šećera. Ne želite li se poslati zubaru izbjegavajte sve što u našim slastičarnama počinje sa šam.

4. Čokoladne torte

Ovdje je problem food cost. Slastičarne si naprosto ne mogu dopustiti da rade s kvalitetnom profesionalnom čokoladom, pa su slastičarski kolači koji se temelje na čokoladi, osim u najviše desetak iznimaka, izrazito inferiorni restoranskim čokoladnim kolačima: bolji restorani uglavnom koriste prilično ozbiljne čokolade.

5. Pite

pita-visnje

Margarin je strateški problem hrvatskih slastičarnica. Margarin naprosto nije dobra masnoća ni za kreme, a još manje za tijesta. No, kako je neusporedivo jeftiniji od maslaca, golema većina slastičarni uključujući i poznate brendove, kolače priprema s margarinom. Pa tako i obična pita od jabuka, koja bi trebala mirisati po jabukama i cimetu, zapravo miriše oo margarinu i često ima gnjecavo umjesto prhkog tijesta.

6. Krafne

vincek-krafne

Krafne su u većini slastičarnica premasne, žilave i naravno mirišu po margarinu. No, krafne su visokotiražni sezonski proizvod, koji se prodaje sam od sebe i u koji nitko ne želi ništa uložiti. Kušajući povremeno naše krafne, s nostalgijom se sjećamo finih pokladnica, recimo onih iz bečkog Demela.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.