Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Anthony Barton, vlasnik vinarije koja proizvodi Leoville Barton, najbolje ‘jeftino’ vino na svijetu

Prošlog je tjedna u 91. godini umro Anthony Barton, vlasnik bordoških vinarija Leoville Barton i Langoa Barton iz komune St.Julien.

Anthony Barton 1983. godine preuzeo je obiteljske vinarije od strica Rolanda. Vinariju Barton osnovao je Irac Hugh Barton još 1826.godine. Niti jedno od velikih bordoških imanja nije ostalo u vlasništvu iste obitelji punih 200 godina.

Anthony Barton rodio se 1930. u Irskoj, no u Bordeaux se doselio već u ranim dvadesetim godinama. U vinskim su ga krugovima zvali gentleman of Médoc, i zbog njegova posve posebnog odnosa prema politici cijena. U ovom su stoljeću cijene vrhunskih bordeauxa eksplodirale, pa su najbolja bordoška vina postala nedostupna većini potrošača.

Anthony Baron odbijao je dizati cijene. Leoville Barton iz izvrsne 2015. godine na Wine Searcheru košta oko 740 kuna, što je jeftinije od barem pet ili šest hrvatskih vina. A Leoville Barton spada među najbolja crna vina na svijetu.

Leoville Barton vinograd je velik 47 hektara, zasađen sa 72 posto cabernet sauvignona, 20 posto merlota, i osam posto cabernet franca. U bordoškoj klasifikaciji iz 1855. godine dobio je, kao jedan od petnaest chateaua, status deuxieme cru, dakle drugog reda, odmah iza prve skupine koju čine Lafite, Latour, Margaux, Haut Brion i od sedamdesetih godina prošlog stoljeća Mouton Rothschild.

Leoville Barton u mnogim je berbama dobivao jednake ocjene kao vina ovih pet chateaua, koja su pet do deset puta skuplja od Leoville Bartona. Wine Spectator preklani je proglasio Leoville Barton iz 2016. vinom godine: dobio je 97 bodova uz nevjerojatnu cijenu od 98 dolara.

Kad su gospodina Bartona, kojeg je Decanter 2007. proglasio osobom godine, pitali zašto ne diže cijene, lakonski je odgovorio: “Živim dobro sa sadašnjim cijenama. Koliko bih novih auta trebao kupiti?”

U zadnjih dvadesetak godina, zahvaljujući prihvatljivim cijenama probali smo i popili dosta Leoville Bartona koji se, primjerice, u Marcellinu i u Dubravkinom putu prodavao za oko tisuću kuna. I lošije berbe, poput 2006. i 2008. bile su izvrsne, a one bolje, poput 2005, 2009. i 2010. upravo genijalne.

Vinska bi industrija bila puno civiliziranija kad bi u njoj radilo više ljudi poput Anthonyja Bartona.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.